Cel mai nou studiu pe tema coronavirusului, realizat de cercetătorii Universității din Hong Kong în colaborare cu școala de sănătate publică de la Harvard, estimează că din 1.000 de oameni care au prezentat simptome ale pneumoniei virale, 14 au murit.
Profesorul Gabriel Leung, un expert epidemiolog, a explicat că estimarea a fost bazată pe studiile anterioare făcute în China și a luat în calcul cazurile raportate de autoritățile chineze până la mijlocul lunii februarie.
”Am luat în calcul toate datele relevante și am creat un model matematic pentru a obține aceste estimări”, a spus Leung, care a precizat că au fost incluse și cazurile pacienților simptomatici care nu au fost spitalizați.
El a precizat că rata mortalității ar putea fi chiar mai mică, dacă modelul ar lua în calcul pacienții care nu au prezentat simptome.
Totuși, expertul a avertizat publicul să nu bagatelizeze efectul epidemiei, în condițiile în care mulți oameni ar putea muri.
Leung a observat că rata mortalității printre pacienții cu vârste de peste 70 de ani este de trei ori mai mare.
Pe 3 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că rata mortalității epidemiei ar de 3,4%, estimare bazată pe statisticile disponibile la acel moment.
Chestionat pe această temă, Leung a preferat să nu comenteze și a precizat doar că rata exactă a mortalității va fi cunoscută abia la finalul epidemiei.
Tarik Jasarevic, un purtător de cuvânt al OMS, a declarat că rata de 3,4% anunțată de organizație este un instantaneu de moment a situației.
Oficialul a explicat că epidemia evoluează și că rata mortalității va varia de la moment la moment și în funcție de regiune.