În noaptea de 7/8 septembrie 2019, aflat sub influența drogurilor și a alcoolului, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal din România a urcat la volanul unui bolid de lux şi, cu 143 km/h, a intrat pe contrasens, izbind frontal maşina condusă de Daniel Vicol, care a murit pe loc. 

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Mario Iorgulescu, în octombrie anul trecut, la 13 ani şi 8 luni de închisoare. Dar în iunie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, cu majoritate, anularea deciziei de condamnare. 

Judecătoarele Lia Savonea şi Adriana Ispas spun că Iorgulescu jr nu trebuia judecat pentru omor, căci „situaţia de fapt relevă un accident rutier”. Al treilea judecător din complet, Dan Andrei Ene, subliniază însă, în opinia sa separată, că „se impunea respingerea, ca nefondat, a recursului în casație”, pentru că  „instanţa de casare nu judecă procesul propriu-zis”.

Ce s-a întâmplat la primul termen, în sala de judecată

După ce ÎCCJ a anulat condamnarea, dosarul s-a întors la Curtea de Apel București. În septembrie, magistrații care ar fi trebuit să judece cauza au formulat cereri de abținere, ele au fost admise, iar dosarul a ajuns la completul format din judecătorii Octavian Ionel Grozavu (președinte) și Ana Elena Dobre. 

D-aia nu merge nimic în țara asta
Recomandări
D-aia nu merge nimic în țara asta

La primul termen, pe 11 octombrie, avocatul Virgil Boglea, care-l reprezintă în proces pe Mario Iorgulescu, a informat instanța că judecătorii din Milano au respins, pentru a patra oară, cererea de extrădare a clientului său în România, iar acesta se afla internat acum la o clinică dintr-o comună aflată la 20 km de Milano.

Avocatul Boglea a încercat să obțină amânarea procesului, folosind diverse argumente: lipsa de procedură în citarea restaurantului Trattoria, necesitatea ca instanța să aștepte motivarea judecătorilor italieni, dar și nevoia de a se pregăti pentru a putea pune concluzii pe schimbarea încadrării juridice a acuzației. Instanța prezidată de judecătorul Grozavu i-a respins cererile, rând pe rând, și a hotărât, în consens cu decizia judecătoarelor de la ÎCCJ, ca Mario Iorgulescu să fie judecat nu pentru omor, ci pentru ucidere din culpă.

Asta înseamnă că, dacă la finalul acestui nou proces va fi găsit vinovat, fiul președintelui LPF poate primi o pedeapsă mai mică sau chiar una cu suspendare. Pentru uciderea din culpă, în cazul unui accident rutier produs prin încălcarea regulilor de circulație, pedeapsa e de la 2 la 7 ani de închisoare, în vreme ce omorul se pedepsește cu închisoarea între 10 și 20 de ani. 

Sondaj INSCOP Research la comanda „Libertatea”. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinția țării
Recomandări
Sondaj INSCOP Research la comanda „Libertatea”. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinția țării

Cum a ucis un om cu mașina, acum cinci ani 

În ziua de 7 septembrie 2019, Mario Iorgulescu, care avea 24 de ani, a mers la o petrecere în satul Gulia, de lângă Bucureşti. Aici, povestesc martorii audiaţi de procurori, el a stat la grătar, a băut vin şi a jucat poker. 

În jurul orei 23.00 a aflat că prietena lui, cu care se certase cu o zi în urmă, se distra într-un club din Herăstrău. A devenit nervos, a început să se certe cu ea la telefon, iar în jurul orei 3.00 s-a urcat la volanul mașinii primite cadou de la tatăl său, un Aston Martin de 300.000 de euro, şi a plecat în trombă spre clubul din Herăstrău. 

La intrarea în București, pe şoseaua Chitilei, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal autoturismul condus de Daniel Vicol, care avea tot 24 de ani. Acesta murit pe loc, iar doi copii au rămas orfani de tată.  

Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi, conform rechizitoriului, în mostrele biologice recoltate de la el au fost depistate: „cocaină și metabolit; diclofenac (metaboliți); fentanil”. Potrivit analizelor toxicologice, şi victima Daniel Vicol era sub influenţa cocainei.

Culisele fugii fiului lui Gino Iorgulescu în Italia

După accident, Iorgulescu jr a fost scos din mașină de oamenii care s-au oprit, ca să ajute. „Era cooperant, spunea că îl doare burta și întreba repetat dacă a murit cineva”, a declarat, la proces, o martoră, asistentă medicală. „Toți încercau să îl liniştească, iar atunci ne-a rugat să îl sunăm pe tatăl lui și ne-a dat numărul, îl știa pe de rost”.

Începe procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe plicul de cafea instant
Recomandări
Începe procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe plicul de cafea instant

Dus cu Salvarea la Spitalul Elias, tânărul a fost internat cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral minor, politraumatism, traumatism forte abdominal” și a intrat în operație. 

Pe 19 septembrie 2019, procurorul de caz a mers la spital, ca să-l audieze pe Iorgulescu jr, însă doctorițele de la ATI l-au informat „că nu e oportună aducerea la cunoştinţă a acuzaţiilor, întrucât veştile îi pot agrava starea, existând posibilitatea să nu înţeleagă sau să nu reţină acuzaţiile, pe fondul analgo-sedării”.

Pentru că n-a reușit să-i aducă la cunoștință acuzaţiile, așa cum prevede Codul de Procedură Penală, procurorul nu a putut nici să dispună vreo măsură preventivă sau vreo interdicţie pe numele lui Mario Iorgulescu.

Dus la aeroport cu salvarea plătită din bani publici

A doua zi, pe 20 septembrie 2019, Gino Iorgulescu și-a externat fiul pe propria răspundere, apoi l-a scos din spital și l-a dus, cu o ambulanță privată, la Aeroportul Băneasa. Dar „din cauza unor probleme ce țin de tehnica medicală, avionul nu a mai decolat spre Italia, iar pacientul a revenit la spital”, se precizează într-un document din dosar, consultat de Libertatea.

Peste weekend, Mario Iorgulescu a rămas internat la Elias, iar medicii notau în foile de observaţie că el e într-o „stare generală gravă”. Dar la rubrica recomandări se preciza că are nevoie de „monitorizare funcţii vitale, EAG (măsurare glucoză), glicemie/6 h, nursing general + respirator, plasture cu nicotină/6 h”.

Pe 23 septembrie 2019, Gino Iorgulescu a cerut din nou externarea fiului, pe propria răspundere. Apoi, cu o salvare de stat, trimisă de Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov la solicitarea unui medic de la Elias, l-a dus la Aeroportul Băneasa, de unde a decolat cu el spre Italia, cu o aeronavă închiriată de la o companie din Turcia. 

În cinci ani, a trecut prin șase clinici din Italia

Ajuns în Italia, Mario Iorgulescu a fost internat la Policlinica San Donato Milanese. După două săptămâni, pe 7 octombrie, el a fost externat, potrivit documentelor din dosar, cu „autonomie completă motorie și alimentară/nutritivă, conștient, cu tulburări importante de somn și fluctuații ale stării de spirit”.

Fiul lui Gino Iorgulescu a trecut apoi prin Istituti Clinici Zucchi S.P.A din Monza și prin clinica Casa Di Cura „Le Betulle” din Viale. A urmat internarea într-o  clinică privată din Mantova, apoi în Spitalul Sf. Anna din San Fermo della Battaglia, aflat în regiunea lacului Como. 

În prezent, conform actelor depuse la dosar de avocatul Boglea, Mario Iorgulescu e internat într-un centru privat din San Zenone al Lambro, provincia Milano.

Mario Iorgulescu: „Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie”

În cinci ani, autoritățile din România nu au reușit să obțină extrădarea lui Iorgulescu din Italia. „Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara, în noiembrie 2022, Mario Iorgulescu, într-un interviu pentru Fanatik.ro.

Tot atunci, el a stat de vorbă și cu jurnaliștii de la spynews.ro, cărora le-a declarat: „Eu nu sunt un criminal, am făcut o greșeală și vreau să profit de acest moment să îmi cer iertare față de toată lumea, mai ales față de familia care a rămas fără un membru din cauza mea. Le transmit sincere condoleanțe”.  
În martie anul trecut, Iorgulescu jr a apărut și la PRO TV, susţinând: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie. Pentru că sunt protejat de statul italian, care îmi recunoaşte actele medicale”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

NicolaeS   •   21.10.2024, 13:20

Inca putin si scapa sau cu suspendare sau cu prescriere. Dupa aceea o sa inceapa avocatii sa ceara daune si de la familia decedatului si de la statul roman. Acele procese se vor derula pe repede inainte. Marsavi, atat familia Iorgulescu cat si avocatii lor. Sa nu uitam de judecatorii care au permis aceste tergiversari. Si binenteles Ministerul Justitiei care nu este in stare de 5 ani sa aduca un fugar in tara. Daca taticul nu era Iorgulescu altfel stateau lucrurile inca de la inceput cant l-a scos pe inculpat din tara.

K476   •   21.10.2024, 12:59

In Franta, un roman a fost condamnat in 3 zile. Aici ce facem cu performanata asta inadmisibil de slaba?

AndreyRlz   •   21.10.2024, 11:55

Sunt de acord ca a fost un accident dar ar trebui sa primească minim 10 ani cu executare dacă nu pe viață

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Știrileprotv.ro
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Incredibil, cum a reacționat Dana Budeanu când a aflat că fosta ei soacră, Delia Budeanu, A MURIT. Nimeni nu a știu ce relație au avut, dar acum s-a înțeles tot!
Viva.ro
Incredibil, cum a reacționat Dana Budeanu când a aflat că fosta ei soacră, Delia Budeanu, A MURIT. Nimeni nu a știu ce relație au avut, dar acum s-a înțeles tot!
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Libertateapentrufemei.ro
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Fructele de toamnă care abia dacă se mai găsesc în piețe. Sunt delicioase, dar producția a scăzut de 25 de ori într-un singur an
FANATIK.RO
Fructele de toamnă care abia dacă se mai găsesc în piețe. Sunt delicioase, dar producția a scăzut de 25 de ori într-un singur an
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
GSP.RO
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
Cum a reușit un proprietar de Tesla să plătească o sumă incredibilă pentru factura de curent electric: „Prima dată în 12 luni”
FANATIK.RO
Cum a reușit un proprietar de Tesla să plătească o sumă incredibilă pentru factura de curent electric: „Prima dată în 12 luni”
SĂRUTUL care clarifică tot! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă și NU se mai ascund! FOTO
Unica.ro
SĂRUTUL care clarifică tot! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă și NU se mai ascund! FOTO
Horoscop financiar 21 – 27 octombrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie
Financiarul.ro
Horoscop financiar 21 – 27 octombrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Observatornews.ro
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI