UPDATE 15.45: Judecătoria Mangalia a respins, ca neîntemeiată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, formulată de Vlad Pascu. El are dreptul de a contesta decizia, în termen de 48 de ore.

UPDATE 14.30: Avocatul Gabriel Hozoiu, apărătorul uneia dintre familiile victimelor din accidentul de la 2 Mai, a declarat că procesul a fost amânat pe fond pentru că nu au fost gata rapoartele de expertiză. De asemenea, Vlad Pascu a cerut să fie judecat în arest la domiciliu.

„Astăzi, practic, s-a discutat, în ceea ce îl priveşte exclusiv pe Pascu, o cerere de schimbare a măsurii preventive. A urmărit să schimbe arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar pe fondul procesului a fost o amânare, întrucât lipsesc două rapoarte de expertiză prin care se determină cu exactitate ce vătămări au suferit Ionescu şi cealaltă persoană vătămată, domnul Coniac”, a afirmat Gabriel Hozoiu.

„Argumentele sunt generale pentru inculpaţi. Ştim cu toţii că acestea nu cred că vin din inimă, cred că sunt învăţări din partea avocaţilor. I se explică ce trebuie să spună, nu are de unde să cunoască el toate aspectele pe care le-a precizat în faţa instanţei, respectiv că urmează să ia o pedeapsă privativă de libertate, dar înainte îşi doreşte să îşi îmbrăţiseze părinţii şi aşa mai departe. A spus că nu poate să urmeze toate cursurile pe care le urmăreşte sau să beneficieze de o consiliere psihiatrică şi psihologică aşa cum şi-ar dori, întrucât evenimentul respectiv l-ar fi marcat
şi pe el. Sunt aspecte generale”, a adăugat Gabriel Hozoiu.

Întrebat dacă incoerenţa în exprimare a lui Vlad Pascu în sala de judecată ar putea fi pusă şi pe seama efectelor unui consum îndelungat de droguri, avocatul a răspuns: „Nu sunt de specialitate, nu aş putea să emit o astfel de opinie. La fel de bine poate să fie rezultatul unei frecvenţe reduse a cursurilor şcolare din cauza drogurilor”.

Tatăl tinerei moarte în accidentul de la 2 Mai a afirmat că îşi doreşte să fie anchetaţi şi poliţiştii care nu au luat măsuri împotriva lui Vlad Pascu înainte de producerea accidentului rutier.

„Eu am altă problemă, nu cu Pascu. De la domnul ministru Predoiu în jos, a zis că face curăţenie în judeţul Constanţa. Domnul Glugă şi-a depus dosarul pentru pensionare. A făcut lobby pe la MAE şi acum are imunitate, e consul. Ce se întâmplă în România asta cu pseudo-justiţia, cu pseudo-poliţia? Eu nu mai înţeleg nimic. Eu dacă aş face ce a făcut Vlad Pascu, cam ce aş păţi, întrebare pentru toată lumea din ţara asta?”, a declarat bărbatul.

El a fost întrebat dacă se aşteaptă să vadă poliţişti cercetaţi şi condamnaţi în acest caz.

„Eu îmi doresc să fie citaţi aici cum am fost şi noi citaţi şi la Udrişte în zilele acelea, anul trecut, aşa cum ni s-au luat declaraţii aici să vină la fiecare termen şi poliţiştii care au fost de vină, începând de la Glugă în jos. Se ştiu ei”, a transmis tatăl tinerei moarte în accidentul rutier.

El a mai afirmat că dacă îi va fi înlocuită lui Vlad Pascu măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu, atunci tânărul ar putea fugi din ţară.

Avocatul Alin Trandafirescu, apărătorul lui Vlad Pascu, a prezentat câteva argumente pentru care poate fi înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu.

„Simplu fapt că a trecut foarte mult timp, aproape un an, este argumentul suprem. Al doilea argument, până acum s-a motivat faptul că dependenţa de droguri ar reprezenta un impediment pentru înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Noi apreciem la acest moment, am depus documente care arată foarte clar că a parcurs anumite programe antidrog şi considerăm că la acest moment, această dependenţă a încetat”, a declarat Alin Trandafirescu.

Avocatul a fost întrebat dacă Vlad Pascu s-a plâns de pregătirea medicilor din penitenciar.

„Nu s-a plâns de pregătirea medicilor din penitenciar. Într-adevăr îşi doreşte, până la urmă, acest drept există chiar dacă este o persoană care este arestată preventiv şi se presupune că a săvârşit patru fapte penale, are totuşi drepturi. Nu ştiu dacă mai mari sau mai mici faţă de restul, dar are drepturi. Este o persoană care s-a născut cu un drept al reţelei penitenciar, drept conferit chiar de legislaţia română. Lucru care i-a fost respins. Din ce motiv, nu ştiu şi nu acuzăm pe nimeni, probabil că o să-i vină rândul”, a declarat Alin Trandafirescu.

El a mai afirmat că nu există o legătură de cauzalitate între substanţele găsite în organismul clientului său după producerea accidentului şi producerea evenimentului rutier.

„Această sintagmă sub influenţa substanţelor nu o putem defini, nu are o definiţie în Codul de Procedură Penală, nici în Codul Penal, nici într-o altă legislaţie. Acum să facem o legătură că orice prezenţă în corp, neidentificând când această substanţă a intrat în corp, conduce automat la o legătură de cauzalitate între accident şi urmarea accidentului, daţi-mi voie să….”, a transmis avocatul.

El a precizat că Vlad Pascu nu a consumat droguri la petrecerea unde s-a întâlnit cu mai
mulţi prieteni.

„Mai mult decât atât, toate declaraţiile de martori confirmă faptul că în acea seară la petrecerea unde s-a întâlnit cu ceilalţi prieteni nu a consumat droguri. Prin urmare, nu spun că nu a săvârşit această infracţiune că într-adevăr s-au găsit urme. Textul legal spune să fie sub influenţa substanţelor psihoactive, însă această influenţă a substanţelor nu este definită. Nu critic în niciun fel legiuitorul sau instanţa de judecată, însă nu există un document, o probă care să confirme că odată ingerate sau găsite aceste substanţe în corpul lui Vlad Pascu, i-au afectat în vreun fel capacitatea de a conduce, de a se orienta, de a vedea şi aşa mai departe”, a explicat Alin Trandafirescu.

Întrebat de ce Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului, avocatul a răspuns: „S-a speriat, probabil. Nu are legătură. E un copil de 20 de ani, s-a speriat, probabil că declaraţia lui nu era una tocmai conformă. Poate sfătuit şi greşit la acel moment”.

Avocatul a menţionat că accidentul de la 2 Mai s-a produs din mai mulţi factori.

„Eu cred că un cumul de factori, şi anume, noapte, poziţia persoanelor, uitaţi-vă pe necropsiile persoanelor decedate. Viteza, probabil. Nicidecum această substanţă găsită sau nu. Curbă, probabil. Cred că orice şofer ar fi avut dificultăţi la acel moment. Asta e părerea mea. Nu vreau să-l iau în braţe pe Vlad Pascu, dar rugămintea mea e să gândim totuşi obiectiv”, a afirmat Alin Trandafirescu.

Avocatul a fost întrebat ce părere are de afirmaţia familiilor victimelor accidentului că Vlad
Pascu ar fugi din ţară dacă ar fi în arest la domiciliu.

„Cum ar putea să plece din ţară? Cum ilegal? Să poţi să fugi din ţară când eşti în arest la domiciliu şi toată lumea te ştie, mi-e greu să cred. Sincer”, a răspuns Alin Trandafirescu.

UPDATE 11.30: Judecătoarea Claudia Berevoescu a amânat procesul pentru data de 20 de septembrie, când se speră că vor fi gata expertizele INML. În legătură cu înlocuirea arestului preventiv, solicitată de Vlad Pascu, instanța a rămas în pronunțare.

***

Stirea inițială. În noaptea de 18/19 august, anul trecut, Vlad Pascu a urcat drogat la volan şi, având peste 100 km/h, a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, doi tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi.

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian. Foto: Vlad Chirea

După accident, Vlad Pascu a fost testat pentru droguri şi a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine, metamfetamine şi ecstasy. 

Ce s-ar putea întâmpla la termenul de astăzi

La termenul trecut, judecătoarea Claudia Berevoescu a aprobat cererea avocatului Adrian Cuculis, ca doi dintre studenții răniți, Cristina I. şi Alex C., să fie examinați de medicii de la INML, pentru a se constata dacă ei au suferit vreo infirmitate permanentă. 

Rezultatul noilor expertize va conta atât în stabilirea cuantumului daunelor morale, dar și la încadrarea juridică a acuzațiilor. Pentru vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate, Vlad Pascu ar putea primi 6 luni în plus la pedeapsă, dacă va fi găsit vinovat.

Cristina I. şi Alex C. s-au prezentat la INML pe 5 august, atunci când fuseseră chemaţi, însă pentru finalizarea expertizelor medico-legale, li s-a spus că ar trebui să revină în data de 24 august. 

În aşteptarea acestor expertize, la termenul de miercuri, cel mai probabil, procesul va fi amânat.

Tot atunci, e programată și judecarea cererii lui Vlad Pascu, de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă. 

Din 19 august anul trecut, Pascu a fost închis în arestul IPJ Constanţa, şi apoi la Penitenciarul Poarta Albă. El solicită periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate, dar până acum, Judecătoria Mangalia şi Tribunalul Constanţa i-au respins solicitarea. 

Ce s-a întâmplat, până acum, la Judecătoria Mangalia

Procesul lui Vlad Pascu a început la Mangalia pe 22 februarie anul acesta, când la prezidiu a urcat judecătoarea Ancuţa Popoviciu. Au urmat patru luni de tensiuni şi de emoţii în sala de judecată, timp în care dosarul a fost repartizat altui magistrat.

Judecătoarea Ancuţa Popoviciu. Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea

Până acum, instanţa a respins de două ori, ca neîntemeiată, cererea părinţilor studenţilor ucişi, ca Vlad Pascu să fie judecat pentru omor calificat. Iată cum arată cronologia acestui proces:

22 februarie 2024 – Judecătoarea Ancuţa Popoviciu a intrat în sala de judecată mestecând gumă, iar apoi, când a făcut prezenţa, a întrebat dacă la proces se află și unul dintre studenții uciși: „A decedat o victimă?”, s-a mirat ea când a auzit rumoarea celor din sală. Atitudinea ei a revoltat opinia publică, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.

14 martie 2024 – Vlad Pascu şi-a recunoscut toate faptele de care e acuzat şi a cerut, iar instanţa i-a admis judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Avocatul Cuculis, care îi reprezintă în proces și pe părinţii Robertei Dragomir, a cerut recuzarea Ancuţei Popoviciu, dar Judecătoria Mangalia a considerat cererea nefondată. Cinci zile mai târziu, pe 19 martie, procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, dar Curtea de Apel Constanţa le-a respins cererea.

4 aprilie 2024 – Prin avocat, părinţii Robertei Dragomir au cerut ca Pascu să fie judecat pentru omor calificat, dar judecătoarea Popoviciu a respins pe loc solicitarea.

18 aprilie 2024 – Judecătoarea Popoviciu a anunţat, în sala de judecată, că vrea să se retragă din dosar, după ce Inspecţia Judiciară a propus CSM suspendarea ei din funcţie. Cererea de abţinere a Ancuţei Popoviciu a fost respinsă de Judecătoria Mangalia. La fel, şi cererea Inspecţiei Judiciare, de către CSM.

9 mai 2024 – În timpul audierii părinţilor studenţilor ucişi, judecătoarea Popoviciu a gafat din nou: pe mama Robertei Dragomir a întrebat-o dacă a fost la înmormântarea fiicei ei, iar pe mama lui Sebi Olariu, dacă s-a speriat atunci când a aflat că fiul ei a murit. La finalul şedinţei, judecătoarea a anunţat că pe 23 mai va fi ultimul termen al procesului. Dar, cu trei zile înainte, avocata Daniela Ganea, care reprezintă familia Olariu, a cerut recuzarea Ancuţei Popoviciu. Iar de data aceasta, cererea a fost admisă de Judecătoria Mangalia.

23 mai 2024 – Dosarul i-a fost repartizat judecătoarei Claudia Berevoescu, preşedinta Judecătoriei Mangalia. Ea a dispus ca Vlad Pascu, care până atunci asista la şedinţe prin videoconferinţă, din penitenciar, să fie adus în sala de judecată, la fiecare termen al procesului. 

7 iunie 2024 – Noua judecătoare a reaudiat părinţii şi rudele studenţilor ucişi, dar şi pe doi dintre studenţii răniţi în accident. Avocata Daniela Ganea a depus şi ea o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor, din ucidere din culpă, în omor calificat. După o săptămână de deliberări, judecătoarea Berevoescu a anunţat că respinge solicitarea. 

Împrejurările „pe care s-a bazat inculpatul, în sensul neacceptării ipotezei producerii vreunui accident rutier, cum ar fi încrederea exprimată expres de acesta în abilitățile sale de șofer și în conducerea pe drumurile publice, respectiv în calităţile tehnice ale autovehiculului său, sunt identice cu cele care stau la baza comiterii majorităţii accidentelor rutiere”, precizează judecătoarea Berevoescu, în motivarea deciziei sale

Cine lipseşte din sala de judecată, în procesul lui Vlad Pascu

Cu o zi înainte de accidentul în care a ucis doi tineri, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de şeful Poliției Rutiere Constanța. Tânărul obţinuse permisul auto cu trei luni în urmă și conducea aceeași mașină cu care a comis accidentul: un Mercedes decapotabil, model de epocă. Autoturismul nu avea nici semnul de „şofer începător”, dar nici poliță RCA. Și, deși trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, şeful Poliției l-a lăsat pe Vlad Pascu să plece, fără să îi dea vreo sancțiune.

În noaptea de 18/19 august 2023, Pascu era în Vama Veche şi îi plimba cu Mercedesul pe prietenii care au declarat ulterior, în anchetă, că el „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”. 

La ora 0.40, un bărbat a văzut maşina în trafic și a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Fiindcă rezultatul a fost negativ, la ora 4.30, el a fost lăsat liber, a urcat din nou la volan și, în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Șeful Poliției Române: „100% tragedia putea fi evitată”

Atitudinea polițiștilor, subliniază judecătoarea Berevoescu, a dus la „consolidarea percepției inculpatului că, atât timp cât chiar organele de poliție i-au permis să plece, el ar fi capabil să conducă autoturismul pe drumurile publice”.

Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident. 

Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu. 

Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

În rechizitoriu prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele. 

În opinia Parchetului, tinerii loviţi cu mașina de Vlad Pascu „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.

„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina I. și Alex C., doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp. 

„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.

Ce se întâmplă cu al doilea dosar al familiei Pascu

Anul trecut, după producerea accidentului, Vlad Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, într-un alt dosar, pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri și de trafic de droguri. 

În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din octombrie anul trecut, dosarul a fost în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti. Judecătorul va anunţa dacă acest proces ar putea începe, chiar în ziua de 19 august, când se va comemora un an de la accidentul produs de Vlad Pascu.

Foto: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News