Testul este complet non-invaziv, bazându-se pe o mostră de salivă recoltată de la persoana testată. Echipa din spatele acestui nou test l-a denumit “SalivaDirect” și speră ca munca lor să permită testarea rapidă, în masă, a publicului. Testarea cât mai completă a populației reprezintă primul pas în lupta contra unui patogen.
Pe baza acestor date, putem determina cine este infectat și are nevoie de supraveghere medicală și ce comunități trebuie să mențină măsurile de carantină. Cu alte cuvinte, un test de încredere ne poate ajuta să menținem astfel de măsuri doar în cazurile în care sunt necesare, nu preventiv, pentru toată lumea.
Echipa a fost condusă de Chantal Vogels, un cercetător din cadrul Departamentului pentru Boli Infecțioase Emergente. Testul creat de cercetători detectează prezența materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 în mostre de salivă.
Noul test urmărește să livreze eficiență la pachet cu costuri reduse și o metodă simplă de utilizare
Comparativ cu metoda standard de testare din ziua de azi – care implică prelevarea de probe din gâtul persoanelor folosind un bețișor – SalivaDirect este mult mai rapid și ușor de folosit, mai ieftin de produs și eficient. Testarea în laborator a arătat că SalivaDirect a detectat 32 din 34 de probe pozitive și 30 din 33 de probe negative.
Nu există teste cu eficiență 100% pentru COVID-19; și cele utilizate în prezent au o marjă de eroare, motiv pentru care un diagnostic (fie negativ, fie pozitiv) se emite după testarea unui pacient în repetate rânduri. În acest context, precizia măsurată pentru SalivaDirect este foarte bună, cel puțin în laborator.
Testul este foarte simplu și poate fi administrat și de persoane fără instruire sau pregătire medicală. De asemenea, un alt avantaj al testului, explică echipa, este că nu folosește aceleași substanțe active ca testele din prezent pentru a extrage și prelucra material genetic al virusului. Acești reactivi sunt relativ scumpi, mai ales în situația actuală, și produși în cantități mici la nivel global.
Per total, fiecare kit de testare “SalivaDirect” va costa între 1,5 și 4 dolari (în funcție de costul de producție). În prezent, patentul a fost trimis Administrației pentru Alimente și Medicamente a SUA pentru testare în vederea dării sale în folosință în cazuri de urgență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro