Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.


SARS-CoV-2 (galben) văzut sub microscopul cu electroni. Sursa imaginii: NIAID Rocky Mountain Laboratories

Un start-up format de oameni de la Institutul de Inginerie si Știință medicală (IMES) din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts, SUA (faimosul MIT) a creat un nou kit de testare care poate da un diagnostic în aproximativ 20 de minute. Kit-ul este eficient, ieftin, si simplu de produs.

E25Bio, start-up-ul care a creat testul, speră ca FDA să permită utilizarea acestuia în procedură accelerată (“emergency use authorization”).

Conform legislației americane, FDA poate “permite uzul de produse medicale neaprobate, sau utilizări neaprobate ale unor produse deja aprobate în situații de urgență pentru diagnosticarea, tratarea, ori prevenirea unor boli sau situații potențial fatale cauzate de agenți CBRN (chimici, biologici, radiologici si nucleari) în lipsa altor alternative potrivite, aprobate, sau disponibile,” explică institutia. Procedura a fost folosită în trecut contra Zika (2016), Ebola (2014), MERS (2013) si H7N9 / gripa aviară (2013).

Lee Gherke, profesor  de inginerie biomedicală din cadrul IMES, a condus echipa care a dezvoltat noul test. Atât el  cât și colegii lui au o experiență bogată în crearea de metode diagnostice, lucrând în trecut la teste pentru Ebola, Zika, si febra denga, printre altele.

Noul kit funcționează similar cu un test de sarcină, explică aceștia, doar că reacționează la proteine virale, nu la hormoni umani. 

Kit-ul e extrem de simplu: câteva benzi micuțe de hârtie, tratate cu anticorpi care reacționează la o anumită proteină din capsida virusului SARS-CoV-2. 

Procedura de testare implică pregătirea unei soluții de nanoparticule de aur, un alt fel de anticorp și probe prelevate de la pacient. Benzile de hârtie sunt apoi scufundate în această soluție. 

Dacă proteina virală este prezentă în soluție, se va lega chimic de anticorpii de pe hârtie, împreună cu anticorpii din soluție si nanoparticulele de aur de care aceștia s-au legat, colorând hartia. Testul poate fi folosit pentru a stabili un diagnostic în aproximativ 20 de minute, explică Gherke.

Principalele două metode de testare pentru Covid-19 în prezent se bazează fie pe testarea sângelui, fie pe testarea de probe de salivă și mucus. Prima caută anticorpii naturali produși de organism ca răspuns în fața virusului, dar aceștia nu se formează decât după instalarea simptomelor, ceea ce-i reduce eficiența. 

Cea de-a doua metodă poate detecta prezența virusului mai devreme, dar se bazează pe o tehnică destul de lentă de amplificare a materialului genetic viral dintr-o probă (polymerase chain reaction, PCR).

Nu ar fi nevoie să așteptăm producerea anticorpilor naturali

Testul creat de E25Bio combină avantajele acestor două metode într-un pachet extrem de ieftin și simplu, fiind ideal pentru producerea la scară industrială.

“Sperăm ca testul acesta să poată fi folosit încă din prima zi a apariției simptomelor, similar cu alte teste la care am lucrat,” a spus Gherke într-un articol pe MIT News, explicând că “nu este nevoie să așteptăm formarea acestor anticorpi naturali”.

Dacă kit-ul va fi aprobat pe procedură de urgență EUA, E25Bio poate începe testarea acestuia cu probe prelevate de la pacienți. Conform regulilor FDA, start-up-ul l-a putut testa legal doar în condiții de laborator până acum. Dacă se dovedește a fi eficient în aceste condiții, E25Bio îl va elibera pentru uz clinic, explică Gherke.

 
 

Urmărește-ne pe Google News