Ucraina va primi primul său lot de bombe de mic diametru lansate de la sol (GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bombs), o armă nouă cu rază lungă de acțiune fabricată de compania Boeing, pe care nici măcar SUA nu o au în inventar, potrivit celor patru surse care au oferit detalii sub protecția anonimatului, înainte de a fi făcut anunțul oficial de către Washington.
Se așteaptă ca noua bombă, care poate parcurge aproximativ 145 de kilometri, să reprezinte „o capabilitate semnificativă pentru Ucraina”, a declarat oficialul american.
„Le oferă (ucrainenilor) o capacitate pentru lovituri mai adânci, pe care nu au avut-o, și completează arsenalul lor de foc cu rază lungă de acțiune”, a spus oficialul american. „Este doar o săgeată în plus în tolbă, care le va permite să facă mai mult”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al armatei americane nu a răspuns imediat unei solicitări adresate de Politico pentru a face comentarii pe acest subiect.
Ce sunt bombele GLSDB
Arma, dezvoltată în comun de Boeing și Saab, este alcătuită dintr-o bombă-ghidată de precizie, ce cântărește 250 de kilograme, conectată la un motor de rachetă și care poate fi lansată de la diferite lansatoare de la sol. Armata SUA are o versiune similară a bombei – această armă fiind lansată din aer -, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul american.
Pentagonul a anunțat în februarie 2023 că administrația Biden va furniza Ucrainei noua bombă. Dar înainte de a trimite noua versiune, armata americană trebuia să testeze arma – iar acest lucru a durat multe luni.
Armata a supravegheat testarea noii bombe de precizie ghidate, înainte de a-și da aprobarea pentru trimiterea armei în Ucraina, potrivit unei surse din industrie.
Versiunea lansată din aer a fost creată în 2019, dar, în ciuda testelor efectuate cu succes, Boeing și Saab nu au început să o vândă, așteptând momentul ca SUA să o livreze Ucrainei ca parte a unui pachet de sprijin militar.
Administrația Biden a oferit deja Ucrainei un număr limitat de arme cu rază de acțiune mai lungă. În toamna anului trecut, oficialii americani au trimis în secret o versiune a sistemului de rachete tactice al armatei (ATACMS), care transportă focoase ce conțin sute de bombe cu dispersie și care pot lovi ținte aflate la 161 de kilometri distanță.
Foto: Profimedia Images