Ce se întâmplă cu dinţii tăi naturali? Ei bine, cei sănătoşi rămân pe loc, cei compromişi definitiv sunt scoşi. În funcţie de numărul dinţilor lipsă, proteza dentară va fi una parţială sau totală.
Proteza parțială este formată din dinți înlocuitori, atașați pe o bază din plastic de culoarea gingiei, uneori legată de un cadru metalic care o fixează de ceilalți dinți. O proteză parțială înlocuiește unul sau mai mulți dinți prin plasarea coroanei pe dinții rămăși. Proteza parţială este detaşabilă, la fel ca şi proteza completă, dar are un aspect mult mai natural decât aceast din urmă, explică dr. Reza Sadighian.
Etapele realizării protezei dentare
Realizarea protezei dentare durează câteva săptămâni și necesită mai multe ședințe pentru fixarea ei. În prima ședința, medicul verifică sănătatea dinților rămăși și se alege tipul de proteză potrivit, în funcție de rezultatele controlului stomatologic.
Ulterior se realizează o serie de verificări ale maxilarului și măsurători ale danturii și spațiilor dintre dinți, în cazul în care există dinți rămași. Se creează modelul de proteză potrivită, dintr-un material special, în vederea realizării protezei dentare. Este bine să se verifice foarte bine acel model, pentru ca forma și culoarea să se potrivească perfect, înainte că proteza finală să fie gata. După aceste etape se montează proteza și se fac ajustări în funcție de necesităţi”, completează medicul.
Obişnuirea cu proteza dentară
Este foarte important ca așteptările pacientului să fie realiste. Proteza vă ajută să mâncați, să vorbiți, să aveți un zâmbet frumos, dar nici cele mai bune proteze nu se vor simți la fel că dinții naturali. La început este normal să simțiți un disconfort, dar pe parcurs vă veți obișnui și totul va fi foarte bine. Este indicat să mergeți destul de des la control pentru ca medicul să verifice potrivirea protezei şi să facă ajustările necesare, mai spune dr. Sadighian.
În funcție de tipul de proteză dentară și de sensibilitatea gingiei, perioada de obișnuire poate varia. Este bine ca la început să se consume mai mult alimente moi, până când aceasta se va fixa așa cum trebuie pe maxilar. De asemenea, mestecatul trebuie să se realizeze în ambele părți, pentru a menține proteza fixată uniform. Nu uitați că limba și obrajii se mișcă constant în diferite părți, de aceea va fi mai dificil până când acestea se vor obișnui cu noua proteză dentară.
Curățarea și îngrijirea protezei
Curăţaţi dinții naturali rămași ca de obicei, de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor. În cazul în care aveți proteză dentară, este important să vă curățați foarte bine gingiile, limba și cavitatea bucală pentru o igiena desăvârșită. Este indicat să periați proteza cu o periuță moale, ne sfătuieşte dr. Reza Sadighian.
Protezele dentare se curăţă după fiecare masă, cu ajutorul periuței şi se ţin într-un pahar cu apă sau pe un șervețel curat, pentru a preveni deteriorarea lor. Toate suprafețele acestora trebuie să fie curățate, inclusiv partea care se prinde pe gingie.
Nu folosiți substanțe de curățare a protezei înainte de a vă sfătui cu medicul stomatolog! Există situații în care acestea nu sunt recomanadate pentru că pot distruge suprafața protezei. De asemenea, nu este indicat să curățați suprafața lor cu apă caldă pentru că își pot schimba culoarea și se pot crea fisuri, completează dr. Reza Sadighian.
Cât timp trebuie purtată proteza dentară
După fixarea protezei dentare, medicul stomatolog îi spune pacientului când trebuie să o poarte și când o poate da jos, pe zile. Nu există reguli bătute în cuie, situațiile diferă de la pacient la pacient, iar medicul are sfaturi specifice pentru fiecare. În primele zile este indicat să se poarte proteza continuu, inclusiv în timpul nopții, pentru ca pacientul să se obișnuiască cu ea. De asemenea, în acest fel dinții rămaşi se leagă mai bine de această proteză, iar gingiile se pot vindeca mai repede. După această perioadă se poate scoate proteza înainte de culcare, pentru țesuturile să se odihnească, iar saliva să curețe suprafețele cavităţii dentare până dimineaţa, încheie dr. Reza Sadighian.
Citeşte şi https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/cum-sa-nu-cureti-proteza-dentara-1044697,
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!