Care sunt simptomele
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cazurile de pneumonie inregistrate au debutat similar unei gripe: cresterea brusca a temperaturii, urmata de mialgie, cefalee, oboseala, dificultati de respiratie, iritatia gatului. Cateodata, boala capata aspectul unei pneumonii bilaterale, cu insuficienta respiratorie acuta, care ar impune respiratia artificiala.
„Cine s-a intalnit cu un asiatic, sa mearga la medic”
Pericolul de raspandire a pneumoniei asiatice a pus pe jar si autoritatile medicale romane.
Specialistii Centrului National de Referinta pentru Gripa (CNRG) spun ca boala se transmite extrem de repede de la o persoana la alta, pe cale respiratorie, prin secretii etc. si de aceea trebuie luate imediat masuri urgente si la noi in tara. Eforturile se vor indrepta in primul rand spre aeroporturile internationale. Aici vor exista medici epidemiologi care vor controla toate persoanele care vin din zonele in care s-a manifestat respectiva maladie, dar in special din Asia, unde este focarul. „Cei care vin din Hong Kong si Hanoi (Vietnam) vor fi chestionati si li se vor face analize care vor fi trimise CNRG. Daca in urma verificarilor se descopera ca au avut contact cu persoane bolnave sau ca sunt suspecte de boala, respectivele persoane vor fi izolate. Populatia nu trebuie sa intre in panica, dar trebuie sa aiba grija sa nu intre in contact cu persoane care vin din zonele afectate de pneumonia atipica”, ne-au declarat specialisti ai Centrului. Ei sfatuiesc ca orice persoana care s-a intalnit cu cineva venit din Asia, in special din Hong Kong sau Hanoi, sa ia imediat legatura cu un medic. Problema este insa ca pentru aceasta boala nu s-a gasit nici un tratament. Se presupune ca ar fi un virus, dar inca nu s-a descoperit nici un antibiotic care sa-i vina de hac.
Dr. Doina Mihaila, sefa Patronatului Medicilor de Familie, ii sfatuieste pe acestia ca in perioada urmatoare sa trateze orice fel de viroza ca pe un caz grav: „Sa nu fie panicati, dar sa fie foarte atenti”. In privinta masurilor de securitate medicala ce se anunta la aeroporturi, dr. Doina Mihaila spune ca va fi foarte greu de controlat fenomenul in acele locuri: „Daca boala se afla in perioada de incubatie nu ai cum sa-ti dai seama daca cineva are sau nu respectiva maladie.”
Directorul Institutului de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals”, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat ieri ca Centrul de Control al Bolilor din Atlanta (Statele Unite) a transmis definitia de caz: este vorba de o pneumonie interstitiala cu potential sever. (Ada Bucur)
Masuri de prevenire a infectiei in Romania
Autoritatile romane cunosc apelul lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) legat de cazurile de pneumonie atipica aparute in Asia, institutiile sanitare luand masuri pentru a preveni aparitia in Romania a unor infectii cu virusul acestei boli.
Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) va avertiza toate directiile sanitare, in special cele in a caror zona exista aeroporturi internationale, sa fie pregatite sa depisteze orice persoana suspecta de a purta virusul pneumopatiei depistat in Asia. Alexandru Rafila, director in cadrul MSF, a declarat, luni, agentiei Mediafax ca infectia are un debut brusc, urmat de pneumonie. „Nu a fost izolat inca nici un virus gripal care sa conduca la ideea ca este vorba despre o forma grava de gripa. Nu este cunoscut inca agentul etiologic aflat la baza acestei afectiuni, astfel ca tratamentul este simptomatic, vizand efectele bolii, nu cauzele ei”, a spus Rafila.
Directorul general in MSF a aratat ca personalul medical trebuie instruit cu privire la modul in care trebuie sa intervina in momentul depistarii unor cazuri de infectie cu acest virus.
„Populatia trebuie informata in mod clar”
In plus, MSF va colabora cu Ministerul Transporturilor, astfel incat calatorii sa fie informati cu privire la aceasta boala si sa poata raspunde daca au sau nu simptomele ei. „Populatia trebuie informata in mod clar, dar nu trebuie ca acest lucru sa genereze panica, iar lumea sa inceapa sa se inghesuie la medic pentru orice guturai banal”, a spus Alexandru Rafila.
Autoritatile romane cunosc apelul OMS legat de cazurile de pneumonie atipica, medicii de specialitate luand masuri pentru tratarea eventualilor bolnavi, a declarat agentiei Mediafax Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
„Sigur ca informarea exagerata este la fel de daunatoare precum lipsa de cunostinte. De aceea, re-comandam persoanelor la care gripa ia un curs nefiresc – respectiv febra mare, diaree si greutate in respiratie – sa se prezinte la medic. Fara aceste simptome, supraaglomerarea camerelor de garda ar putea genera mai multa panica decat ar fi necesar, a mai spus profesorul Stoicescu.