Este o primă recunoaștere a problemelor cu care se confruntă vaccinurile dezvoltate de China, după Beijingul a distribuit sute de milioane de doze în străinătate, încercând să promoveze îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech.
Beijingul nu a aprobat folosirea în China a altor vaccinuri decât cele produse intern, dar acum principalul oficial privind controlul bolilor recunoaște că vaccinurile chinezești au probleme, iar guvernul ia în considerare să combine vaccinurilor făcute cu diferite tehnologii sau să crească numărul de doze pentru a spori eficiența.
Eficacitatea redusă a vaccinurilor chinezești a fost dovedită încă din testele clinice efectuate în afara țării.
În Brazilia, rezultatele preliminare ale unui studiu la scară largă au arătat că vaccinul Coronavac al laboratorului chinez Sinovac este eficient în jur de 50%. Un studiu chilian a ajuns la rezultate similare, adică o eficacitate de 56,5% după două doze, dar de doar 3% după o singură doză. Pe de altă parte, un studiu realizat în Turcia a rezultat o rată de eficiență de peste 80%.
La rândul său, gigantul farmaceutic public Sinopharm afirmă că cele două vaccinuri inactivate au rata de eficacitate de 79% și respectiv 72,5%, dar nu publică rezultatele de la sfârșitul fazei III. Pe de altă parte, CanSino susține că produsul lor este eficient într-un procent de 75%. Toate aceste cifre nu țin însă cont de variantele noi ale virusului.
Spre comparație, vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%
Vaccinurile produse de Sinovac, o companie privată, și Sinopharm, o firmă de stat, au fost distribuite în câteva zeci de țări, inclusiv Mexic, Turcia, Indonezia, Ungaria, Brazilia și Turcia.
Experții în sănătate spun că este puțin probabil ca vaccinurile chineze să fie vândute Statelor Unite, vestului Europei și Japoniei, din cauza complexității procesului de aprobare.
Pandemia de coronavirus, care a început în centrul Chinei la sfârșitul anului 2019, a o marcat primul moment când industria chineză producătoare de medicamente a jucat un rol în reacția globală la o urgență de sănătate.
Până 2 aprilie, aproximativ 34 de milioane de persoane din China au primit ambele două doze din vaccinurile chineze și aproximativ 65 de milioane au primit una, potrivit Gao.