„Italia are relații intense cu România și Bulgaria, lucrătorii acestor națiuni sunt angajați în asistența persoanelor în vârstă”, a observat consilierul de sănătate din Lazio, și de aceea „nu putem risca”.
„Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări est-europene unde numărul de cazuri noi este foarte mare și procentul de persoane vaccinate scăzut”, a declarat Alessio D’Amato, într-un interviu pentru Il Messagero.
Declarație vine la scurt timp după ce un doctor specialist în boli infecțioase din Genova a preciza că este îngrijorat că situația pandemică din țara noastră, unde sute de oameni mor în fiecare zi, este un pericol pentru Italia, care a vaccinat majoritatea populației și cel puțin pentru moment a reușit să aducă criza sanitară sub control.
„Este o situație care riscă să fie periculoasă și pentru Italia. Oamenii care vin din aceste zone trebuie verificați, inclusiv cei care sosesc pe cale terestră”, a avertizat medicul.
Italia a vaccinat complet în jur de 84% din populația eligibilă, de peste 12 ani, dar campania a început să încetinească în ultimele zile, potrivit site-ului The Local. Autoritățile de la Roma au deja unele dintre cele mai stricte reguli pentru vaccinare, iar acestea ar putea fi extinse.
Numărul cazurilor de infectare din Italia, o țară cu aproape 60 de milioane de locuitori a fost de 3.000-4.000 zilnic, ajungând la peste 5.000 în ultimele zile, oricum mult mai puține decât în România.
Spre comparație, România a raportat luni 4.255 de infectări și 241 de decese, dar pe fondul unui număr mic de teste caracteristic zilelor de luni. Doar 33,89% din populația a fost complet vaccinată până luni, 8 noiembrie.