- Pacienții au fost anunțați că, pentru a se lăsa loc pentru o creșă, vor fi transferați în căminul care aparține Iulianei Gheorghe înainte ca Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 să lanseze anunțul public pentru achiziția de servicii sociale. Practic, rezultatul achiziției publice se știa dinainte.
- Acum doi ani, patroana căminului a fost trimisă în judecată într-un amplu dosar al decontărilor fictive de la CNAS, DNA susținând că un furnizor medical pretindea că oferă servicii medicale bătrânilor cazați în azilele Iulianei Gheorghe, fără să le ofere cu adevărat. Iuliana Gheorghe, administratorul azilului, era complice la înșelăciune, conform procurorilor.
Ziua mutării. Patru mașini aparținând DGASPC Sector 4 au ajuns, pe rând, la Centrul de Îngrijire și Asistență nr. 1 din Sectorul 4 în dimineața de vineri, 19 iunie, în jurul orei 9. Acolo funcționa un azil de stat.
Cei 41 de beneficiari, unii dintre ei cu dizabilități, urmau să fie mutați în alte centre. Totul s-a petrecut în spatele porților închise ale centrului.
Șoferii au așteptat ca bătrânii să-și încarce în portbagaje puținele lucruri.
“Pacienții își plâng în pumn, au tensiune și nimeni nu are ce să facă. Au semnat acordul de mutare pentru că nu au mai avut ce să facă”, a povestit pentru Libertatea una dintre asistentele centrului în noaptea dinaintea mutării.
Prima mașină a plecat în jurul orei 10.00 și a dus o parte dintre beneficiari la Centrul Sf. Andrei, aflat tot în subordinea DGASPC Sector 4. Următoarele trei i-au dus la căminul privat Sf. Cuvioasa Parascheva din Calea Giulești, nr. 471 A, sector 6.
Firma Corsica Obiect SRL, care administrează Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva, a câștigat contractul cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 în toamna anului trecut.
Proprietara azilului e Iuliana Gheorghe, inculpată în megadosarul decontărilor fictive cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Procurorii DNA susțin că aceasta a ajutat o firmă să fraudeze bugetul statului încasând bani pentru servicii fictive “oferite” chiar bătrânilor din azilele administrate de aceasta.
Fost polițist, directorul DGASPC Sector 4 a dorit creșă în loc de azil
Epopeea mutării a început acum aproape un an. Pe 26 septembrie 2019, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 4 a decis desființarea Centrului de Îngrijire și Asistență nr. 1, azil din administrația DGASPC Sector 4.
Au fost invocate costurile mari, administrarea ineficientă a centrului și lipsa autorizației ISU chiar de către instituția care administrează centrul, DGASPC Sector 4.
Directorul general DGASPC Sector 4 Dragoș Pelmuș, fost ofițer în Serviciul Secret al Ministerului de Interne (DIPI), a venit cu ideea desființării centrului.
Pelmuș a spus într-o ședință de Consiliu Local că spațiul ar trebui să redevină creșă, cum fusese până la începutul anilor 2000. A argumentat că nu sunt suficiente spații de creșă în sectorul 4.
Pelmuș a fost numit în funcția de director general DGASPC Sector 4 prin detașare la începutul lui 2019. În 2016, a fost director general al Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4, apoi director executiv corp control la Primăria Sectorului 4.
Pelmuș a mai fost consilier sau secretar general la instituții publice ca ANAF, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Dezvoltării și ofițer între 2004 și 2010. Declarația lui de avere și interese nu e publicată pe site-ul DGASPC.
Surse din centru: “Clanul Sportivilor e băgat”
“Cu economia generată de demersul nostru, pe care sper să-l susțineți, sper din tot sufletul să fiți de acord cu el, să facem acolo o creșă şi să rezolvăm, practic cu aceiași bani, două problemele: și problema adulților de acolo, și problema copiilor care nu au astăzi un loc în creșă”, a spus Pelmuș, în ședință.
Angajați ai centrului au dezvăluit pentru Libertatea că ar exista un interes imobiliar legat de teren, chiar din partea Clanului Sportivilor.
Bătrânii nu au fost consultați în legătură cu această schimbare majoră pentru viețile lor. În Hotărârea pentru desființarea centrului se precizează doar că pacienții vor fi transferați “într-un centru rezidențial unde să poată beneficia în continuare de îngrijire, supraveghere și tratament”.
“Cu bilet de voie”
Unul dintre acești pacienți este Eugen Pătru. Bărbatul are 68 de ani și pe ultimii 14 i-a trăit la centrul din Aleea Reșița. Nu credea că va fi nevoit să o ia de la capăt în alt cămin.
Ne-a spus că este unul dintre beneficiarii căminului care nu și-au dat acordul scris ca să se mute la “Sf. Parascheva”.
În dimineața de 19 iunie, înainte de sosirea mașinilor care i-au dus pe beneficiari la cele două centre, Sf. Andrei, al primăriei, și Sf. Cuvioasa Parascheva, căminul privat, Eugen Pătru a plecat “cu bilet de voie” să vorbească cu reprezentanții unui alt centru, pentru a se muta.
“Noi n-am dorit să ne mutăm, a fost decizia lor. Am semnat până la urmă, că rămâneam pe dinafară”, spune o altă pacientă care a fost transferată în cele din urmă la “Sf. Cuvioasa Parascheva”.
Au mai rămas foarte puțini care nu au semnat. A fost presiunea asta psihică asupra lor și la un moment dat oamenii au cedat.
O asistentă:
Eugen Pătru povestește că șefa centrului i-a strâns pe toți la un loc și i-a pus să semneze. “Pe o femeie oarbă a pus-o să pună degetul”, adaugă acesta.
“Urmare a discuțiilor purtate cu beneficiarii centrului, precum și a contactelor video cu foști beneficiari ai CIA aflați în Centrul Sf. Cuvioasa Parascheva, toți beneficiarii au semnat acordurile de transfer”, a precizat Primăria Sectorului 4 într-un răspuns oferit la solicitarea Libertatea.
Oamenii știau unde vor fi mutați înainte de lansarea achiziției!
Pe 18 octombrie 2019, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 a lansat o invitație de participare pentru achiziția de servicii sociale pentru persoane cu handicap, în urma hotărârii de desființare a centrului. Au răspuns invitației firma Corsica Obiect SRL și Asociația Cămin de Bătrâni Acasă.
Contractul a fost atribuit către firma Corsica Obiect SRL, care administrează Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva din Calea Giulești, 471 A. Acordul-cadru a fost semnat pe 28 noiembrie 2019, pentru un număr minim de un beneficiar și un număr maxim de 45 de beneficiari, şi a fost încheiat pentru 12 luni. Valoarea sa maximă este de 1.350.000 de lei pentru 45 de beneficiari. Practic, statul va plăti 2.500 de lei pentru un pacient pe lună.
Dar pacienții au fost anunțați de către conducere unde vor fi mutați încă de pe data de 4 octombrie 2019, cu două săptămâni înainte ca Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 să lanseze invitația de participare către operatorii economici interesați, se precizează într-un memoriu realizat de mai mulți angajați ai centrului și trimis spre Corpul de Control al Guvernului.
Pe data de 12 octombrie 2019, Daniel Tevanian, un beneficiar al centrului, a postat pe pagina lui de Facebook o sesizare a unui coleg de-ai săi, Eugen Pătru, legată de faptul că pacienții vor fi mutați la Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva din Calea Giulești, nr. 471A. Postarea a fost scrisă cu șase zile înainte de lansarea invitației de participare.
Practic, s-a știut rezultatul înainte să fie desemnat un câștigător, ba chiar înainte ca Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 să lanseze achiziția publică.
După ce a aflat despre mutare, Eugen Pătru a vizitat Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva, ca să vadă care este situația și care sunt condițiile. Ajuns acolo, nu le-a zis angajaților că stă deja într-un cămin.
“Mi-au zis: domnule Pătru, sunteți norocos, mai avem un singur loc”, își amintește el. Când a întrebat de ce unul singur, i s-a zis că celelalte locuri sunt deja rezervate.
“Deci ne așteptau, că trebuia să ne mutăm”, punctează el.
Procesul
Tot în toamna anului trecut, Cristina Ștefan, fiica lui Iulian Sterpan, unul dintre pacienții centrului, a dat în judecată Consiliul Local al Sectorului 4 București și DGASPC Sector 4. Ulterior, i s-au alăturat Cristinei încă patru pacienți, printre care și Eugen Pătru.
Pe 14 octombrie 2019, mama Cristinei Ștefan a primit o adresă din partea DGASPC Sector 4 prin care se vorbea de “reorganizarea” centrului, nu de “desființare”. Cristina a verificat însă Hotărârea de Consiliu Local și acolo a văzut că e vorba de “desființare”. Familia s-a simțit mințită. Tatăl Cristinei are Alzheimer și are nevoie de îngrijire în permanență.
Într-o plângere trimisă prefectului Bucureștiului, Cristina Ștefan a argumentat că s-au încălcat principiile care stau la baza funcționării centrului, printre care: “Respectul față de persoana cu dizabilități instituționalizată – respectarea confidențialității şi a dorinței beneficiarilor” sau “Transparență – instituția asigură toate informaţiile cu privire la beneficiari, servicii şi utilizarea fondurilor publice”.
Procesul a ținut pe loc mutarea pacienților timp de câteva luni. Pe 5 decembrie 2019, instanța a decis să suspende executarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 230/26.09.2019, prin care s-a desființat centrul, până la pronunţarea instanței de fond.
Dar câteva luni mai târziu, cererea Cristinei și a celor patru pacienți a fost respinsă pe fond.
“Respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată”, arată Hotărârea publicată pe 9.06.2020. La doar trei zile distanță de la pronunțarea Hotărârii, bătrânii au fost anunțați că vor fi mutați în Căminul privat Sf. Cuvioasa Parascheva.
Proprietara azilului, trimisă în judecată în megadosarul decontărilor fictive de la Casa de Asigurări de Sănătate
Căminul privat unde au fost mutați bătrânii este deținut de Iuliana Gheorghe și Marian Gheorghe, soț și soție, ambii cercetați în dosarul decontărilor fictive de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).
În perioada august 2014 – august 2017, firme de îngrijiri medicale, împreună cu persoane din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și funcționari din aceste instituții, au fraudat fondurile CASMB cu peste 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, conform procurorilor DNA.
Iuliana Gheorghe era atunci administratorul unor aziluri de bătrâni. Ca și acum.
Un furnizor medical pretindea că oferă servicii medicale bătrânilor cazați în azilurile Iulianei Gheorghe, fără să le ofere cu adevărat, iar Iuliana Gheorghe, administratorul azilului, era complice la înșelăciune, conform procurorilor DNA.
“Suma de 286.530 de lei corespunde serviciilor decontate fraudulos de S.C. UNIX MEDICAL EXPERT S.R.L. pentru 104 pacienți internați în azilurile administrate de inculpata GHEORGHE Iuliana”, arată rechizitoriul.
În același dosar e inculpată și Florina Jeni Bărbălău, mama unui consilier local PSD de la sector 4, Cosmin Bărbălău.
Familia ei deține un azil privat, Seniors Heaven, înregistrat pe numele consilierului PSD și al tatălui lui.
Consilierul care a vrut și el bătrâni, dar “prezenți la cap” și “cu venituri”
Pacienți și angajați de la centrul desființat povestesc că Bărbălău a fost în vizită la centru în toamna anului trecut, cu câteva zile înainte de a fi publicat Proiectul de desființare a centrului. Aceasta ar fi spus că “dorește să preia 10 beneficiari, selectați pe criteriul «în cărucior», «prezenți la cap» și «cu venituri»”, arată un memoriu realizat de Uniunea Sindicală Sanitas București.
Fiul ei Cosmin Bărbălău, președinte de ședință, a semnat Hotărârea prin care s-a desființat centrul.
Florina Jeni Bărbălău a explicat pentru Libertatea că a mers la centrul respectiv doar “ca să dau pomeni”, de mai multe ori în ultimii cinci-șase ani. A spus că nu a fost la centru pentru a-și alege posibili beneficiari pentru azil.
“Sunt un om de 60 de ani care n-am nicio legătură cu absolut nimic”, a adăugat aceasta. A mai precizat că nu o cunoaște pe Iuliana Gheorghe.
“Discount” pentru rezidenții căminului la o clinică medicală deținută tot de familia Gheorghe
În prezent, Iuliana Gheorghe și Marian Gheorghe au trei cămine de bătrâni, un centru medical privat, precum și o ambulanță privată:
- Cămin Privat Sf. Mina
- Casa Giulia
- Cămin Sf. Cuvioasa Parascheva
- Clinica iLife Cotroceni
- Ambulanța privată Corsica Med
Serviciile clinicii iLife Cotroceni sunt oferite, cu discount, bătrânilor din azilurile familiei Gheorghe, fără a se preciza că aceasta le aparține tot lor.
Tot la iLife Cotroceni a oferit consultații anul trecut doctorul Gheorghe Burnei, ortopedul acuzat că a făcut experimente pe copii.
Toate trei căminele de bătrâni sunt situate în Calea Giulești. Și toate trei au sau au avut probleme cu licențele de funcționare.
Ministerul Muncii confirmă că unul dintre cămine nu are licență
Căminul privat Casa Giulia se află pe Calea Giulești, nr. 253, București. Pe Google Maps găsești review-uri de la rudele unor beneficiari. “Vor să facă bani cu investiții minime. Au doar două infirmiere la 45 de bătrâni care sunt pe patru etaje”, a comentat cineva acum trei ani
Pe site-ul propriu, căminul spune însă că e acreditat. E folosită chiar și sigla Ministerului Muncii.
“Căminul privat Casa Giulia, situat la adresa din Calea Giulești, nr. 253, București, nu figurează în Registrul electronic unic al serviciilor sociale. Având în vedere că acest serviciu nu este licențiat, a fost sesizată Inspecția socială din cadrul ANPIS, pentru a face verificări”, a răspuns Ministerul Muncii pentru Libertatea.
O situație similară este și la Căminul Sf. Mina, prezentat pe Facebook și pe site ca fiind cămin “acreditat” încă din aprilie anul trecut, deși acesta și-a obținut licența provizorie abia în noiembrie 2019.
Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva a funcționat nouă ani fără licență
Căminul privat pentru bătrâni Sf. Cuvioasa Parascheva, unde au fost mutați bătrânii din azilul din sectorul 4, funcționează din 2010, conform propriului site.
Dar Căminul privat pentru bătrâni Sf. Cuvioasa Parascheva deține licența de funcționare abia din data de 9 decembrie 2019, conform Ministerului Muncii.
“Furnizorul are obligația de a solicita acreditarea unui serviciu social cu 60 de zile înainte de darea în funcțiune a acestuia”, a mai precizat Ministerul Muncii într-un răspuns pentru Libertatea.
În cazul acesta, furnizorul a obținut acreditarea unui serviciu social la 9 ani după darea în funcțiune a acestuia.
“Am altă treabă acum, nu mă puneți să stau în soare”
Libertatea a mers la Centrul Sf. Parascheva în ziua în care au fost mutați bătrânii și a ajuns acolo imediat după sosirea mașinilor care i-au transportat pe beneficiarii centrului. Am găsit-o pe Iuliana Gheorghe în curte.
“Nu avem ce discuta, pentru că nu am ce să vă spun. Cu primăria trebuie să vorbiți”, a spus Iuliana Gheorghe. Ea a recunoscut doar că există un contract pe care l-a încheiat cu Primăria Sectorului 4 pentru a prelua beneficiarii celuilalt centru, însă nu a vrut să ofere mai multe detalii.
“Acum am alte treburi mai importante de făcut, vă rog frumos, nu vreau să stau în soare să vorbesc, nici nu am ce să vă spun acum. Luni putem vorbi. Nu am carte de vizită. Nu, nu vă dau niciun număr de telefon”, a spus Gheorghe înainte să ne întoarcă spatele.
“Iuliana Gheorghe nu este la acest număr”
Am sunat la câteva zile distanță la numărul de telefon afișat la toate cele trei cămine de bătrâni. E un număr comun. Am cerut cu Iuliana Gheorghe. Persoana care a răspuns nu a dorit să se prezinte. A spus că e “de la cămin, de la recepție”, dar nu a precizat de la care dintre cămine. Inițial a spus că îi va transmite Iulianei Gheorghe că am căutat-o și că ne va contacta aceasta.
Dar la câteva secunde distanță a adăugat. “A, Iuliana Gheorghe nu este la acest număr de telefon”.
– Mai înainte ați spus că nu e prezentă, acum spuneți că nu e la acest număr de telefon?
– Am înțeles alt nume. Alo! Nu ridicați tonul la mine!
Și a închis. Nu a mai răspuns apoi apelurilor repetate.
La numărul firmei de pe Registrul Comerțului a răspuns contabila. A explicat că Iuliana Gheorghe nu poate fi găsită la acest număr și a închis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro