În primăvară, Libertatea a scris despre situația prin care treceau zeci de români, care înainte de pandemie au plătit mii de euro în conturile unor firme deținute de omul de afaceri brașovean Florin Hrițuliac în schimbul închirierii unor autorulote Haff.
Primii afectați au fost cei care închiriaseră autorulote pentru vacanțe în timpul stării de urgență din primăvara lui 2020. Dar după ce restricțiile au început să se ridice, oamenii nu au mai reușit să-și reprogrameze vacanțele ori să mai dea de urma lui Hrițuliac.
În timp ce ziarul documenta povestea turiștilor păgubiți, Hrițuliac a fost arestat într-un alt dosar, care viza o schemă prin care el ar fi cumpărat – apoi vândut – mașini unei firme de leasing, pentru a le reîmprumuta de la aceasta. Problema, spuneau procurorii în aprilie, răspunzând unei solicitări oficiale a ziarului, era că Hrițuliac nu a avut niciodată fizic vehiculele pe care le-a vândut (3 autorulote Burstner și 10 autorulote Laika). Nici măcar nu plătise toți banii pe aceste mașini către proprietarii din Germania și Italia.
Conform oamenilor legii, el ar fi avut un complice în firma Țiriac Leasing, care-l ajuta să păcălească această companie că deține vehiculele, chiar dacă nu le are fizic.
Hrițuliac a fost mai întâi arestat, iar apoi judecătorii i-au înlocuit măsura preventivă cu controlul judiciar.
A dat în judecată, n-a dat și banii
În această toamnă, Florin Hrițuliac, ieșit din arest, a dat în judecată toată presa care a scris despre cazul său, inclusiv Libertatea. Dar și Ziarul Financiar, ziare locale (Biz Brașov, Bună Ziua Brașov, Monitorul Brașov), statul român și Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.
Însă în cazul păgubirii turiștilor rămași și fără bani, și fără autorulote, omul de afaceri n-a făcut nicio mișcare. Oamenii, unii care au închiriat mașini inclusiv pentru luna de miere, au rămas cu găuri de la sute la mii de euro.
Libertatea a întrebat 4 dintre păgubiți dacă și-au luat banii înapoi până în noiembrie 2021. Niciunul n-a văzut vreun ban din cei dați acum 2 ani.
Clienții oferiseră următoarele sume:
- 600 de euro, un client fidel, nu a văzut încă vreun ban;
- 2.600 de euro pentru închirierea a două autorulote, sumă plătită integral încă de la început, nu a văzut vreun ban;
- 400 euro, nu a văzut încă vreun ban.
- 1.115 euro pentru o lună de miere într-o autorulotă, nu a văzut vreun ban.
Ziarul a încercat să ia legătura cu firma. Însă, exact cum au pățit clienții, n-a reușit. Contactele Haff nu funcționau în mai 2021, când a apărut primul material despre Hrițuliac în Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro