Potrivit organizaţiei non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care ne-a dat câștig de cauză în procesul cu PSD după ce acesta a refuzat să răspundă cererii ONG-ului, adresate în baza Legii 544/2001 prin care am solicitat situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat.
„PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email, fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași”, spun cei de la Reset.
Ei arată că, de exemplu, „unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online”.
„Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001. Banul public determină caracterul public al informației referitoare la modalitatea sa de cheltuire. Așadar, PSD trebuie să ne spună cum și ce-a făcut cu banii din subvenții. Fără amânări și alte tertipuri. Va fi frumos”, spun cei de la Reset.
În 2019, partidele parlamentare au beneficiat de cea mai mare subvenție acordată vreodată, în urma amendamentului depus de PSD la buget: peste 250 de milioane de lei.
Un raport al Curţii de Conturi, citat de Europa Liberă, , în luna ianuarie, că partidele au cheltuit ilegal sau fără să poată justifica o parte din banii publici pe care îi primesc subvenție de la stat.
PSD a cumpărat „pachete turistice” în 2018, pentru care partidul a plătit, din banii publici primiți ca subvenție de la stat, 878.249 de lei. La cursul mediu din anul respectiv, era vorba de circa 190.000 de euro.
În Raportul Curții de Conturi și AEP se precizează că „PSD nu a transmis, în toate cazurile, documente din care să rezulte informații suficiente pentru a analiza corelativ sumele datorate rezultate din documentele emise de prestator și cele achitate de beneficiar”.
Anul trecut, fostul trezorier PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată, pe motiv că și-a cumparat vilă și mașină din banii partidului.