Grupul Monsson, condus de Emanuel Muntmark, a vândut proiectul Pilu Grăniceri către Rezolv Energy. Compania este controlată de fondul de investiții Actis, aflat în preluare de General Atlantic.

Președintele filialei Satu Mare a Asociației „Societatea Carpatină Ardeleană”, Márk Nagy János, avertizează că terenul destinat parcului fotovoltaic este arie protejată și proiectul ar putea afecta speciile de păsări.

Asociația a pierdut două procese la Tribunalul Satu Mare, dar Curtea de Apel Oradea a decis retrimiterea cazului pentru rejudecare, a precizat Márk Nagy János.

Reprezentantul asociației a declarat că au fost trimise scrisori primăriilor și Consiliului Județean Arad încă din faza incipientă a proiectului pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.

Societatea Carpatină Ardeleană, fondată în 1891 la Cluj, este o asociație non-profit și neguvernamentală, conform propriei descrieri pe site-ul său. Reînființată în 1991 după «o pauză silită de 50 de ani», organizația se ocupă cu protecția mediului natural și antropic, drumeția, ecoturismul și promovarea valorilor culturale și etnografice. Asociația își propune să popularizeze aceste activități.

Investitorii și autoritățile județene au dezvăluit în noiembrie 2022 planurile pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, cu o capacitate de 1.044 MW, care urma să fie gata în decembrie 2024.

Proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă. Minim 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului.

După finalizarea lucrărilor, până la 200 de oameni vor fi angajați pentru operare și mentenanță. Sebastian Enache a declarat că Monsson are în plan circa 2.000 de MW pentru județul Arad.

Vor fi construite alte două parcuri fotovoltaice în Chișineu-Criș și Macea, având împreună aproximativ 800 de MW. Aceste parcuri vor fi finalizate în 2026, cu investiții de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din județul Arad dezvoltate de Monsson vor atrage investiții totale de 1,4 miliarde de euro, plus 200 de milioane de euro pentru o stație de stocare a energiei de aproximativ 500 MW, la Grăniceri.

Marian Pavel, reprezentantul investitorului, a declarat că investițiile sunt exclusiv private și nu beneficiază de facilități fiscale din partea statului. O parte din finanțare provine din credite.

Primăria Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru autorizația de construire a parcului fotovoltaic, sumă echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani. Primăriile Grăniceri și Pilu continuă să încaseze taxe pentru terenul destinat proiectului.

Urmărește-ne pe Google News