Atacul asupra opozantului kazah a fost anunțat de soția acestuia, Natalia Sadîkova. „Astăzi (marți – n.r.), la Kiev, Aidos Sadîkov a fost vizat de o tentativă de asasinat în apropierea casei sale”, a scris soția acestui bărbat cu peste un milion de abonați pe YouTube.

Împușcat în cap, opozantul kazah a fost spitalizat la terapie intensivă, în stare gravă. Soția sa spune că a fost operat și i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru viața lui.

Natalia Sadîkova crede că atentatul a fost pus la cale de președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Cu puțin înainte de atac, soții Sadîkov au publicat un videoclip pe YouTube în care afirmă că Tokaev a devenit o „marionetă a agenților Kremlinului”.

Aflat din 2014 în exil în Ucraina, Aidos Sadîkov își mobilizează susținătorii pe un canal de YouTube popular în Kazahstan. El este un critic acerb al conducerii din țara sa. Ținând cont de activismul său politic, autoritățile kazahe l-au dat în urmărire în toamna anului trecut pentru „incitare la ură”.

Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă în acest caz: „Conform informațiilor preliminare, o persoană necunoscută înarmată s-a îndreptat spre mașina în care se aflau victima și soția sa, l-a împușcat pe bărbat și apoi a fugit. Se iau măsuri pentru identificarea atacatorului”.

Urmărește-ne pe Google News