Proprietatile tonice ale strugurilor sunt speculate la maximum de specialisti, medicii cunoscand, de asemenea, efectul lor binefacator in tratarea hepatitelor.
Proprietatile diuretice marcante fac din struguri un adjuvant de pret in afectiunile renale (incusiv in litiaze), in bolile dermei, artrita, reumatism si guta. Asupra aparatului cardiovascular au actiune hipotensiva si de scadere a colesterolului din sange, incetinind fenomenele de ateroscleroza specifice varstei inaintate. Datorita influentei asupra metabolismului, fructul bahic este adesea recomandat in tratarea avitaminozei si a obezitatii. Dar efectele terapeutice ale strugurilor sunt si in functie de sol si varietatile de la care provin.
Astfel, strugurii mai acri, de pe solurile reci, argiloase (mai putin proprii culturii vitei de vie) au efecte laxative sau chiar purgative, in timp ce cei crescuti pe soluri calcaroase sau pe tufuri vulcanice au efecte mai mult diuretice si detoxifiante. Dupa varietate, cei albi sunt stimulenti, cei negri – astringenti, datorita taninurilor, si in mod deosebit, tonici. Mai mult decat atat, un pahar de vin negru dupa mesele principale previne infarctul miocardic, probabil si datorita antocianozidelor continute.
Sucul de agurida (struguri verzi, necopti) are proprietati diuretice marcante, combate obezitatea, iar diluat cu apa da o bautura racoritoare, revigoratoare. Strugurii stafiditi, stafidele au proprietati pectorale, calmand tusea.
Extern, turtele rezultate de la presarea strugurilor se pot utiliza pentru atenuarea durerilor de guta, reumatism si sciatica, sub forma de cataplasme.
In cosmetica, mustul reprezinta un remediu util pentru intretinerea tenului. (material preluat din revista „Farmacia ta”)

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News