În ciuda ameninţărilor de a-l obliga pe Richard Drax să plătească despăgubiri şi de a confisca plantaţia familiei sale, descrisă de un istoric drept un „câmp de exterminare” a africanilor înrobiţi, guvernul plănuieşte acum să-i plătească pentru 21 de hectare din teren pentru a ridica locuinţe.

Măsura i-a înfuriat pe mulţi locuitori din Barbados, în special pe cei care spun că familia Drax a jucat un rol esenţial în dezvoltarea producţiei de zahăr bazată pe sclavie şi a codului sclavagist din Barbados în secolul al XVII-lea. Acest lucru a negat africanilor de culoare drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă.

Criticii au calificat acordul planificat drept o „atrocitate” şi au spus că aceasta este „o plantaţie pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent”.

În decembrie 2020, The Observer a dezvăluit că Drax a preluat controlul plantaţiei de 250 de hectare la moartea tatălui său în 2017, dar nu a declarat acest lucru în registrul parlamentarilor britanici.

Ulterior, în 2022, Observer a relatat că Drax s-a întâlnit în Barbados cu premierul Mia Mottley. I s-ar fi cerut atunci să predea toată sau o parte substanţială a plantaţiei Drax Hall, în caz contrar ar fi urmat acţiuni în justiţie.

Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului

Mottley s-a angajat să construiască 10.000 de locuinţe noi pentru cererea de pe insulă, unde există 20.000 de cereri de locuinţe. Un inspector de evaluare a declarat că valoarea de piaţă pentru un teren agricol cu o utilizare alternativă pentru locuinţe ar fi de aproximativ 60.000 de lire sterline pe acru. La acest preţ, cele 21 de hectare ar putea aduce companiei Drax 3,2 milioane de lire sterline.

Istoricul Sir Hilary Beckles a descris Drax Hall ca fiind o „scenă a crimei” în care zeci de mii de africani au murit în condiţii teribile. Familia Drax a deţinut, de asemenea, o plantaţie de sclavi în Jamaica, pe care a vândut-o în secolul al XVIII-lea, şi cel puţin două nave care au adus africani înrobiţi în Caraibe.

Richard Drax a refuzat să comenteze. În trecut, el a declarat că rolul jucat de strămoşii săi în comerţul cu sclavi a fost „profund, profund regretabil, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere astăzi pentru ceea ce s-a întâmplat cu multe sute de ani în urmă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

demostene1 21.04.2024, 22:19

daca e sa analizam putin toti avem in trecutul nostru un violator ca stramos. daca a fost acum 100 de ani sau acum 10000 de ani suntem toti urmasii unui violator pe linia noastra genetica. deci Ramona Ciobanu, cum te simti ca ai gene de violator? si probabil de criminal? de ce traiesti cand stii asa ceva?

Avatar comentarii

demostene1 21.04.2024, 22:18

care e diferenta dintre fanatismul crestin in care se spune ca un copil plateste pentru pacatele stramosilor sai si acest fanatism de extrema stanga in care un om din 2024 trebuie sa plateasca pentru ceea ce au facut stramosii sai la 1750? libertatea si curentul de extrema stanga au ajuns la nivel de fanatism. nu ti-e rusine, Ramona Ciobanu?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.