„Este inacceptabil cât de multe şcoli nu au toate avizele necesare. Vorbim de aproape 4.000 de şcoli din România care nu sunt în regulă, nu au avize ISU sau DSP şi astfel pun în pericol sănătatea şi siguranţa atât a copiilor cât şi a dascălilor”, a declarat deputatul Silviu Macovei, prin intermediul unui comunicat de presă.
Deputatul ieşean arată că doreşte înfiinţarea unui fond guvernamental destinat exclusiv pentru intrarea în legalitate a tuturor unităţilor de învăţământ, în maxim doi ani.
”Nu aş arunca vina pe autorităţile locale, fiindcă sunt unele, mai ales în mediul rural, care pur şi simplu nu au bani pentru a renova şcoala. De aceea este important ca avizarea şcolilor să fie un obiectiv guvernamental!”, a explicat deputatul Silviu Macovei.
Mai mult, acesta consideră că după avizarea tuturor şcolilor este necesară modificarea legislaţiei în vigoare.
„Din moment ce legea prevede obligativitatea acestor avize, este cel puţin ciudat ca tot legea să dea posibilitatea ca o unitate de învăţământ să funcţioneze pe declaraţie pe propria răspundere! Este ca şi cum şcoala este o firmă pe persoană fizică! De aceea propun ca după autorizarea tuturor şcolilor şi grădiniţelor să modificăm legea astfel încât să dispară declaraţia pe proprie răspundere, dar şi să interzicem funcţionarea fără autorizaţie”, a mai afirmat Silviu Macovei.
La începutul anului școlar 2018-2019, sunt aproape 3.900 de școli, fără autorizație de securitate la incendiu. Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) susțin că este necesar ca unitățile de învățământ să obțină această autorizație.
18.851 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ din cele 26.172 nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu, conform datelor IGSU publicate la începerea noului an școlar 2018-2019.
Citește și: