Cadoul macabru părea să-i fi fost trimis în semn de mulţumire lui Serghei Mironov, lider în parlament al formațiunii Rusia Justă, un partid loial Kremlinului, pentru sprijinul acordat grupării Wagner şi pentru faptele acestuia de arme pe câmpul de luptă din estul Ucrainei.

Mironov, fost paraşutist, a lăudat grupul Wagner, care se autointitulează companie militară privată, ca fiind o „formaţiune militară eroică” pentru că a condus operaţiunea prin care forţele ruse au capturat luna aceasta oraşul ucrainean Soledar.

Politicianul rus a postat o fotografie în care pozează cu barosul primit în dar pe conturile sale de socializare, mulţumindu-i lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner, pentru acest cadou neobişnuit.

Capul de metal al barosului poartă sigla Wagner şi este ornat cu o mulţime de imagini ale unor cranii.

„Este un instrument util”

„Acesta este un instrument util. Cu ajutorul lui vom da o lovitură ideologiei naziste care vrea să ne distrugă ţara”, a afirmat Mironov, care, la fel ca mulţi alţi politicieni ruşi, descrie războiul din Ucraina ca pe o luptă existenţială pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident malefic.

Ucraina şi Occidentul resping această caracterizare, afirmând că singurul lor scop este să împingă forţele ruse afară din Ucraina, după ce acestea au invadat-o în februarie trecut.

În timp ce Kremlinul susţine că grupuri ca Wagner sunt libere să lucreze în străinătate, activităţile companiilor militare private în interiorul Rusiei sunt interzise din punct de vedere tehnic.

Mironov a declarat marţi că activităţile grupului Wagner ar trebui să fie legalizate şi în interiorul Rusiei, afirmând că partidul său a elaborat proiectul de lege necesar.

După ce a evitat mult timp lumina reflectoarelor, fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, şi-a asumat o mai mare vizibilitate în ultimele luni, criticând comandanţii militari ai forţelor armate pentru eşecurile lor pe câmpul de luptă şi exprimându-şi propriile opinii cu privire la diferite probleme politice.

Prigojin a vorbit despre baros ca despre un simbol al răzbunării care trebuie folosit împotriva celor pe care îi consideră trădători.

În noiembrie anul trecut, un videoclip neverificat a apărut pe un canal de social media asociat grupului Wagner care arăta pe cineva folosind un baros pentru a ucide un luptător Wagner care se predase forţelor ucrainene şi afirmase că vrea să lupte de partea lor.

Evgheni Prigojin ar fi asistat la execuție și a comentat uciderea presupusului dezertor cu următoarele cuvinte: „În această scenă, vedem că (acest om) nu şi-a găsit fericirea în Ucraina, ci că a întâlnit oameni neprietenoşi, dar corecţi. (…) Este o lucrare magnifică, poate fi văzută dintr-o singură mişcare. Sper că niciun animal nu a fost rănit în timpul filmărilor”.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News