„Dacă vedem că provocările şi ameninţările cresc, înseamnă că putem corecta ceva în doctrină în ceea ce priveşte momentul utilizării armelor nucleare şi decizia de a recurge la această utilizare. Dar, desigur, este prea devreme să vorbim despre detalii acum”, a afirmat Kartapolov.

Comentariile generalului în rezervă au venit după declarațiile recente ale lui Vladimir Putin, care a spus că Moscova îşi poate schimba doctrina nucleară și că, pentru Rusia, o înfrângere în Ucraina ar însemna „sfârşitul istoriei sale de 1.000 de ani”, de aceea trebuie „să meargă până la capăt”.

Doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabileşte clar când preşedintele ia în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac care foloseşte arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau arme convenţionale „când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.

Amplificarea retoricii referitoare la folosirea armele nucleare de către Rusia vine în momentul în care diplomaţii ruşi şi cei americani spun că războiul declanșat de Rusia în Ucraina în februarie 2022 este în cea mai periculoasă fază de până acum.

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News