Operațiile cu ultrasunete au un potențial uriaș pentru tratarea unor afecțiuni neurologice și a unor cancere, dar medicii au întâmpinat dificultăți atunci când undele nu au putut penetra prin cutia craniană.

Pentru a rezolva această problemă, o echipă de cercetători de la Universitatea Riverside din California, au dezvoltat un implant ceramic.


Citește și: Povestea turistului ucis de un skijet, la Costinești. Era cetățean moldovean, dar se însurase la Ineu unde avea și o mică afacere


Ultrasunetele, unde ultrasonice cu o frecvență mai înaltă decât cele percepute de auzul uman, pot fi folosite pentru a vindeca o serie de probleme ale creierului, inclusiv Alzheimer și Parkinson. Ultrasunetele pot fi folosite și pentru a ucide celulele canceroase sau pentru dizolvarea cheagurilor de sânge.

Totuși, grosimea craniului, care este în 2 și 8 milimetri, poate respinge sau absorbi ultrasunetele înainte de a ajunge la creier. De aceea, pentru a ajuta doctorii să efectueze tratamentele cu unde ultrasonice pe creier, echipa din California a dezvoltat un material ceramic care poate fi folosit pentru a înlocui o porțiune din craniu, care să permită pătrunderea ultrasunetelor.

Materialul, care este o nouă variantă a materialului ceramic Yttria Stabilizată Zirconia (YSZ), este neporos, permițând undelor ultrasonice ne-focalizate, cu intensitate mică, să pătrundă fără probleme.


Citește și: Moștenirea lui Nicu Constantin a ajuns tot la un artist. Nae Alexandru, urmașul marelui maestru al comediei


Urmărește-ne pe Google News