Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat dreptate celor peste 350 de clienţi care au deschis, în urmă cu cinci ani, primul proces colectiv împotriva Băncii Comerciale Române. Oamenii au contestat faptul că BCR impunea dobânzi variabile în contractele de împrumut în euro, iar formula folosită – o dobândă variabilă internă, la care se adăuga o marjă fixă de 1-2 puncte procentuale, potrivit datelor din dosar – ar fi dublat aceste dobânzi după primul an de creditare.
Ei au solicitat să fie folosit indicele Euribor la calculul dobânzii. Clienţii BCR au câştigat eliminarea din contract a dobânzii de referinţă variabilă, pe care şi magistraţii au considerat- o nulă şi “stabilită de bancă după propria voinţă, netransparent”.
Totodată, au mai fost eliminate comisionul de administrare şi o clauză de garanţie suplimentară. Gheorghe Piperea, avocatul celor peste 350 de clienţi, a declarat că BCR ar fi putut evita procesul dacă ar fi făcut oferte de negociere.
În replică, reprezentanţii instituţiei financiare spun: “BCR are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor” şi aşteaptă motivarea instanţei, pentru că “nici o hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă (…)”.