Abraham Lunger, un evreu ortodox, avea zbor de pe Aeroportul Palm Springs, California spre New York pe 31 decembrie 2023. Bărbatul susține că, din cauza convingerilor sale religioase, nu poate sta lângă o femeie decât dacă aceasta îi este rudă de sânge sau soție, potrivit documentelor din procesul intentat la New York.

El călătorea împreună cu soția lui, însă locul alocat acesteia nu ea lângă Lunger. La poarta de îmbarcare, femeia a întrebat un agent al JetBlue dacă soțul ei ar putea sta lângă ea sau lângă un bărbat, din cauza convingerilor sale religioase. I s-a spus să încerce să aranjeze cu alți pasageri pentru a face schimb de locuri.

„A refuzat să accepte această explicație”

În avion, Lunger s-a așezat la locul său, iar alături de el s-a așezat o femeie, moment în care bărbatul „s-a ridicat în liniște de pe scaunul său și a stat pe culoar”, se arată în documentele din proces.

Bărbatul acuză că atunci o însoțitoare de bord a țipat la el să se întoarcă la locul său, înainte să apuce să roage alt pasager să facă schimb de locuri cu el. A încercat să-i explice însoțitoarei de bord că nu poate sta lângă femeie din cauza convingerilor sale religioase, dar aceasta „a refuzat să accepte această explicație și a încercat să îl împiedice pe domnul Lunger să schimbe locurile cu un alt pasager care fusese de acord cu acest lucru”, mai scrie Business Insider care citează declarațiile depuse în instanță. Alți pasageri care au auzit conversația s-au oferit, de asemenea, să schimbe locurile.

Ar cauza un dezechilibru de greutate

Pilotul avionului i-a spus apoi lui Lunger și însoțitorilor săi de călătorie – soția sa și o altă femeie – că Lunger nu poate schimba locurile, deoarece „asta ar cauza un dezechilibru de greutate”.

Lunger nu i-a forțat pe ceilalți pasageri să schimbe locurile cu el și nici nu a țipat, susțin apărătorii bărbatului. Pilotul însă le-a spus lui Lunger, soției sale și însoțitorului de zbor că trebuie să coboare din avion.

Nu li s-a permis să își ridice bagajele, nu li s-a oferit cazare

Lunger și cei doi însoțitori ai săi de călătorie au fost informați că nu li s-a permis să își ridice valizele și că nu li se va oferi cazare peste noapte, mâncare sau transport. Au rezervat bilete pentru ziua următoare și au trebuit să plătească atât diferența de preț, cât și o taxă de schimbare a biletului.

Compania a refuzat să comenteze oficial cazul, invocând litigiul care se tranșează încă în instanță. JetBlue este mândră să servească milioane de clienți în fiecare an, din medii foarte diferite. Facem tot posibilul pentru a satisface diversele solicitări ale clienților noștri, asigurându-ne, în același timp, că toți clienții beneficiază de experiența pe care o așteaptă de la JetBlue”, a fost declarația oficială a companiei aeriene.

Bărbatul, care acuză JetBlue de discriminare religioasă și rasială, solicită daune compensatorii, daune punitive, precum și onorariile și costurile avocaților.

 
 

Urmărește-ne pe Google News