Când vameșii au întrebat dacă aveau cantități mari de numerar sau alte bunuri de valoare, ei au spus că fiecare avea la el între 1.000 și 2.000 de euro. Cu toate acestea, verificarea ulterioară a spațiului de încărcare din valiza șoferului a scos la iveală un pachet gros de bancnote euro, într-o pungă de plastic.
Suma în numerar, în valoare totală de 60.000 de euro, i-a făcut pe agenți să se întrebe asupra originii și destinației banilor. După ce șoferul nu a putut oferi nicio informație concludentă, au început discuții îndelungate cu ocupanții vehiculului. În cele din urmă, unul dintre pasageri a mărturisit că geanta cu banii e a lui. Bărbatul de 44 de ani le-a spus polițiștilor că aduce banii în Germania pentru ca un prieten român să-și cumpere o mașină.
Cu toate acestea, deoarece acest lucru nu a fost inițial dovedit fără vreo îndoială, a existat o suspiciune că suma ar fi provenit din infracțiuni și poate chiar era vorba despre intenția de spălare a banilor.
Suma de 60.000 de euro a fost inițial sechestrată și au fost inițiate proceduri administrative, din cauza suspiciunii de spălare a banilor. Ancheta nu a fost încă finalizată.
Dar faptul că pasagerul știa suma exactă ce o avea asupra lui, coroborat cu informațiile false furnizate inspectorilor vamali este probabil să aibă consecințe costisitoare. KEV a inițiat procedura contravențională împotriva lui pentru nedeclararea numerarului. Indiferent de rezultatul clarificării originii și utilizării banilor, el trebuie să se aștepte la o amendă de aproximativ 20-25% din suma în numerar ascunsă, adică, în acest caz, în jur de 12.000 de euro.
La intrarea în Germania dintr-un stat membru UE și la părăsirea Germaniei către un stat membru UE, numerarul și mijloacele de plată echivalente cu o valoare totală de 10.000 de euro sau mai mult trebuie raportate verbal la unitățile de control vamal. În caz contrar, există riscul unei proceduri de contravenție, care poate fi pedepsită cu amendă de până la un milion de euro.