Patiserul român care trăiește de aproape 40 de ani în marea Britanie are afacerea lui în Burnt Oak, orășel locuit în prezent de o populație majoritară de români. Toți cei 16 angajați ai lui Ovidiu șarpe de la „Pastisserie Romana” provind din România, iar patrpnul este mândru de asta și are și explicații.

„Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb ‘da, dar nu duminica asta, cealaltă (…) Ei muncesc din greu pentru a trimite banii peste hotare. De aceea vin aici. Muncesc din greu pentru a trimite banii acasă. De asemenea, este mai uşor pentru ei să comunice unul cu altul”, a declarat Ovidiu Şarpe, pentru publicația Kentwood Post, citată de Agerpres.

Englezii nu sunt bine pregătiți

Ovidiu Şarpe spune că nu-şi permite să-i pregătească de la zero pe britanici. „Dacă iau un patiser englez trebuie să fac un curs intensiv, probabil de una sau două luni. Nu am timp să-i pregătesc”.

Patronul Șarpe spune că britanicii inventează scuze pentru a evita orele suplimentare şi că nu au nici aptitudinile, nici hotărârea celor veniţi din România.

Patronul român pretinde că îşi tratează concetăţenii mai bine decât în România şi că se vede cu ochiul liber că sunt mulţumiţi.

Românul în vârstă de 72 de ani este tatăl a şase copii spune că „dacă saluţi pe cineva în româneşte pe stradă, cinci oameni îşi vor întoarce capetele”.

Libertatea a relatat în luna mai povestea lui Ovidiu Șarpe. Românul a venit în Marea Britanie ca refugiat politic care fugea de regimul comunist al dictatorului Nicolae Ceauşescu, dar spune că a votat pentru Brexit deoarece acolo unde trăieşte el britanicii au devenit o minoritate.

„Little Romania”=”Bontoc”

Burnt Oak este cunoscut sub numele de „Little Romania” datorită comunităţii imense de români, iar localnicii au ajuns să-i spună „Bontoc”, după modul în care numele este pronunţat de români, scrie Kentwood Post.

Românii i-au depăşit pe irlandezi şi au devenit a doua cea mai mare comunitate non-britanică din Marea Britanie după polonezi.

„Sunt mai mulţi români decât britanici aici. Este vina guvernului britanic pentru că a spus ‘bună ziua, veniţi. Frontiera este mult prea deschisă”, a mai spus Șarpe. „Șper că guvernul înţelege că Marea Britanie are nevoie de români” a conchis patronul patiseriei.


Ghid de plecat din țară cu 3.500 de euro. Drumul spre ”Freedom station” începe cu neliniște și continuă cu iubire


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News