Tuberculoza este o boala despre care toata lumea stie totul sau nimic. Actualmente, exista in lume zece milioane de oameni bolnavi de tuberculoza, din care jumatate sunt contagiosi.
Tuberculoza se inscrie pe lista zoonozelor, ocupand un loc important prin gradul de raspandire si gravitatea ei. Boala este produsa de o mycobacterie (Bacilul Koch), din genul Mycobacterium. Dupa specia afectata, putem vorbi de bacilul uman, bovin si aviar. Aceste trei tipuri de bacili afecteaza si alte specii decat cea care le-a dat numele. Astfel, cainele poate fi infectat cu bacilul uman si bovin si ocazional cu cel aviar. De aici, trebuie sa intelegem ca pisica si cainele se pot contamina de la om, raspandind boala, devenind un vector viu foarte periculos.
Aceasta boala afecteaza, practic, toate speciile de vertebrate, motiv pentru care exista programe bine puse la punct pentru prevenirea si combaterea ei. Semnele si leziunile sunt, in general, similare la toate speciile afectate. Infectarea se face, in general, pe cale respiratorie prin inhalarea aerosolilor expectorati din plamanii infectati. Contaminarea se mai poate face si prin laptele provenit de la animalele cu tuberculoza.
Infectia tuberculoasa primara se vindeca definitiv si spontan in 90 la suta din cazuri, iar in 10 la suta din cazuri bacilul se raspandeste pe cale sanguina sau limfatica, el aflandu-se la originea focarelor infectioase ce raman latente timp de mai multi ani, iar in cazul unor imunodeficiente trecatoare avand posibilitatea sa se reactiveze.
Bacilul poate fi localizat in plamani si in ganglionii din tesuturile invecinate, manifestarea fiind pulmonara, cu tuse, oboseala, febra si pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare.
Leziunile bronhopulmonare sunt evidente, iar precizarea originii lor trebuie facuta obligatoriu de catre medicul veterinar.
Totusi, localizarea leziunilor tuberculoase poate fi renala, hepatica, pleurala, peritoneala, uro-genitala.
Cea mai uzitata metoda de diagnostic este intradermoreactia (IDR) cu tuberculina, dar, din pacate, desi este o metoda eficienta la alte specii, la caine rezultatele sunt frecvent fals negative. Din acest motiv, in stabilirea diagnosticului de certitudine se impune efectuarea unor examene radiologice si a unei examinari amanuntite.
La pisica apar leziuni ale tractului gastrointestinal in urma consumului de lapte contaminat.
Pentru animalele de interes economic, prezenta afectiunilor tuberculoase impune sacrificarea obligatorie, iar din pacate, in tarile civilizate cu o incidenta mica a tuberculozei, in cazul diagnosticarii la animalele de companie se recomanda eutanasierea acestora, considerandu-se ca ele reprezinta un pericol pentru sanatatea publica. Respectarea normelor elementare de igiena, atat pentru om, cat si pentru animalele de companie este esentiala pentru prevenirea acestei zoonoze.
Atunci cand achizitionati un animal de companie ar fi bine sa fiti foarte atenti si sa realizati o ancheta care va va proteja ulterior si va va scuti de suferinta alaturi de prietenul dumneavoastra necuvantator.
In sezonul rece, incidenta racelilor banale produse de temperaturile scazute este ceva mai mare, dar asta nu exclude o atentie deosebita in stabilirea diagnosticului, pentru a evita complicarea unor boli grave.