UPDATE, ORA 16.20. Toate încercările polițiștilor de frontieră de a-i captura pe membrii echipajului pescadorului turcesc care bracona în Marea Neagră, la aproximativ 50 mile marine est de Constanţa, au fost sortite eșecului. Folosind anumite tertipuri – manevre bruște de schimbare a cursului de deplasare a pescadorului care nu au permis abordarea și plasarea marinarilor în zona motoarelor, a sistemului de propulsie, fapt care a împiedicat deschiderea focului fără a răni pe cineva -, turcii și-au asigurat scăparea și au ieșit din raza de acțiune a polițiștilor de frontieră români.

”În jurul orei 14:00, pescadorul a ieșit din Zona Economică Exclusivă a României. În conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din Republica Bulgaria şi Republica Turcia, privind identificarea navei suspecte și luarea măsurilor legale”, se spune într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Nava MAI 1104 își continuă misiunea de supraveghere şi patrulare în zona de competență a Gărzii de Coastă.

Garda de Coastă informează că miercuri dimineață, în jurul orei 7:00, nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a localizat la aproximativ 50 de mile marine est de portul Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Echipajul pescadorului sub pavilion turcesc nu a răspuns apelurilor venite de la bordul navei MAI 1104, de a se supune controlului legal. După aplicarea procedurilor graduale de somare, poliţiştii de frontieră români au tras focuri de avertisment, au informat autorităţile de frontieră.

„Nava Poliţiei de Frontieră a pornit în urmărirea navei suspecte, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc precum semnalele luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze. În aceste condiţii, echipajul poliţiei de frontieră a folosit gradual armamentul de la bordul navei Gărzii de Coastă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar echipajul pescadorului turcesc a pornit cu toată viteza către apele internaţionale, refuzând controlul”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

În februarie, un pescador turcesc s-a scufundat în zona de nord a Portului Constanța.


Cine este Aleksandr Kogan, cercetătorul basarabean acuzat de Facebook în scandalul Cambridge Analtytica

 
 

Urmărește-ne pe Google News