Valoreaza cat o masina de lux si sunt specii protejate pana in 2016, atunci cand Guvernul spera sa fie din nou suficiente exemplare in Dunare. Un kilogram din icrele lor se vinde cu pana la 6.000 de euro. Sturionii sunt o adevarata mina de aur pentru crescatorii de pesti. Profitul vine insa in cativa ani, o data cu atingerea maturitatii. Libertatea a vizitat prima statie de reproducere a sturionilor din Tulcea.
Afacerea a costat 500.000 de euro
Infiintata in 2003, statia de reproducere de la Isaccea a ajuns un adevarat reper, atat pentru acvacultorii din Romania, cat si pentru doritorii de sturioni. Cu 500.000 de euro, sotii Maereanu au pus pe picioare o investitie ce-si va arata profitabilitatea abia in cinci-sase ani. ‘Acum avem 10.000 de sturioni mici la statia de reproducere de la Isaccea si inca 30.000 la ferma din localitatea Horia’, ne explica Marilena Maereanu. Pentru ca din cauza braconajului sunt o specie pe cale de disparitie, de anul trecut si pana in 2016 Guvernul a dat interdictie la pescuit sturioni.
Pentru unii poate parea incredibil, insa aceasta afacere nu e la indemana oricui. Numai anul acesta, Marilena Maereanu a dat peste 20.000 de euro pe doua femele pe care le-a folosit la imperechere. ‘Am cumparat o femela de 100 de kg, pe care am platit cam 6.000 euro, si o alta de 140 de kg, pe care am platit 12.000 euro. In plus, am achizitionat cinci masculi, pe care am platit intre 500 si 1.000 euro’, ne spune proprietara.
Cel mai valoros dintre sturioni este morunul, un exemplar pe piata neagra ajungand pana la 30.000 de euro, daca are peste 40 de kg de icre negre. ‘Oficial, s-a vandut anul trecut o morunoaica de 200 kg si peste 30 de kg de icre cu 25.000 de euro, deci pe piata neagra poate trece de aceasta suma’, ne spune Marilena Maereanu.
In crescatorie sunt 4.000 de exemplare
Sturionii sunt tinuti in bazine speciale si crescuti timp de mai multe luni, pana cand ajung la o anumita dimensiune, iar o parte dintre ei sunt eliberati in Dunare, printr-un program special, finantat de stat. Restul sunt fie vanduti, fie tinuti pana ajung la maturitate, devenind adevarate mine de aur pentru proprietari. In momentul de fata, la ferma de la Horia, unde s-au investit 200.000 de euro, 4.000 de exemplare sunt in stadiul de ‘adolescenti’. ‘Cel mai scump este morunul, pentru ca are ritmul de crestere cel mai rapid, insa abia in 14-15 ani ajunge la maturitate”.
„Poate atinge o tona”
„Atinge doi metri si in jur de 200 de kg, dar daca nu este braconat, in cateva zeci de ani poate atinge o tona si chiar mai mult. Apoi vine nisetrul, care poate ajunge si el la 150 de kg, dar si la o tona. Si el pe piata neagra poate valora 70.000 de lei. De cand cu prohibitia pana in 2016, speram sa reusim sa repopulam apele Deltei Dunarii cu aceste exemplare magnifice. Cine este prins cu sturion si nu il raporteaza risca puscaria’, ne spune Octavian Popa, comisar general la Garda Nationala de Mediu.