Deși peste câteva luni va împlini 100 de ani, Dobran a văzut Bucureștiul de la înălțime după jumătate de secol. Iacării Acrobaţi, formaţia de acrobaţie aeriană din România, i-a oferit această ocazie de Centenar, chiar în timpul paradei de 1 Decembrie.
„A fost o plăcere. M-am simţit bine în zbor. Am zburat deasupra Bucureştiului şi deasupra Ploieştiului“, mărturiseşte fostul pilot, potrivit Adevărul. El povestește că tehnologia în Aviaţie a avansat faţă de ce exista în timpul războiului la care a luat parte.
Libertatea a vorbit cu general-maiorul Ion Dobran, chiar înainte de Ziua Națională. „Ultima oară am pilotat un avion acum trei luni. Un avion ușor, pentru show-uri aeriene. Mi-a luat o vreme să mă obișnuiesc cu manetele. Dar pilotatul e ca mersul pe bicicletă”, ne-a spus Ion Dobran.
Pe 5 februarie, general-maiorul Ion Dobran va împlini 100 de ani, dar se mândrește cu o sănătate de fier.
Generalul Dobran a dus peste 70 de lupte aeriene, la Est, până la Stalingrad, în țară, la apărarea Ploieștiului, apoi în Vest. Cele mai grele momente din război? „Luptele cu americanii. Rușii aveau și ei avioane, dar n-aveau școală. 6-8 avioane de-ale lor le puteam înfrunta cu 2-3 avioane de-ale noastre. Dar cu americanii, eram copleșiți numeric. Zi de zi, se întâmpla să cadă un avion de-al nostru. Și eu am fost lovit de câteva ori, dar, cu șansă, zodia Vărsătorului de Apă cred că m-a apărat. Iată-mă la 100 de ani, în bună stare și cu speranța că patria asta întregită la 1918 va fi una dintre țările de bază ale Europei”.
Generalul Dobran e la curent cu toate noutățile din domeniul militar și constată că se instalează „o nesiguranță tot mai mare. Rusia, cu puternica ei armată, e o permanentă amenințare”. „Mă bucură unele lucruri neașteptate, cum e Catedrala Mântuirii Neamului. O realizare nemaipomenită, europeană, aș zice”, spune Ion Dobran pentru Libertatea.
Foto: Facebook/ Iacarii Acrobati
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro