Multe femei ar fi fericite sa-l aiba in bucatarie, mai ales acum, in prag de Sarbatori, cand toata lumea se inscrie in cursa celor mai gustoase bucate. Nevasta lui Emil Constandache, Elena, e privilegiata, deoarece sotul sau e bucatar-sef. Si nu oriunde, ci in Anglia.
Nu exista tara in lume unde romanii sa nu se lanseze si in domeniul culinar, promovand cu maiestrie mancarurile noastre traditionale. Libertatea a intalnit la cativa kilometri de Londra, in Swindon, un asemenea roman, un compatriot care castiga nu mai putin de 16.000 de lire anual, ca bucatar-sef.
Emil Constandache (34 de ani) e calificat in aceasta meserie din 1991, dar s-a hotarat sa nu o practice in tara. Astfel a inceput sa colinde lumea, pentru a se stabili intr-un final in Marea Britanie.
“In 1989, eram in a XI-a, am plecat in Bulgaria cu banii de paine si nu m-am mai intors o saptamana. Ai mei nu stiau nimic”, ne povesteste Emil despre prima lui iesire peste granita.
Si nu s-a oprit numai aici. In 1994 – Grecia, apoi in Germania in 2000, au urmat Italia (2002), Austria si Valencia, lucrand la negru sau profesand, pe ici, pe colo, ceea ce invatase. “In 2003 am avut norocul sa ajung in Anglia printr-o agentie din Bucuresti, ca sef, si m-am hotarat sa raman definitiv. Dupa Revelionul din acest an intentionez sa-mi aduc sotia si baietelul, Andrei Silvian (4 ani), pentru a nu mai fi nevoit sa fac naveta la Ploiesti”, a mai adaugat bucatarul.
Plimbarile intre Swindon si Romania erau mereu o adevarata aventura. Nimeni nu-i dadea liber cand dorea el, ca sa poata pleca in Romania, asa ca prefera sa-si dea demisia ori de cate ori voia sa-si vada familia. Viza a fost si ea, mai mereu, o problema majora.
Una peste alta, din 2003 e fidel localului “Longs” din Swindon, unde este bucatar-sef, asta dupa ce patronul sau a platit bani frumusei pentru actele sale.
Specialitatea lui este pestele inabusit cu unt
Desi adora preparatele specifice romanesti, abia de la 1 ianuarie Emil are mana libera sa introduca in meniu renumitele sarmale in foi de vita, chiftelutele marinate, tochitura ardeleneasca, cu mamaliguta si alte cateva feluri ce vor face deliciul englezilor. “Pana acum gateam ca la mama acasa numai prietenilor sau anumitor invitati speciali. In rest, faceam ce mi se cerea, pentru ca ma pricep la orice. Sotia imi cam duce dorul in bucatarie, pentru ca eu eram mai mult cu decorul si chestiile mai sofisticate”. Specialitatea cu care Emil isi atrage clientii la “Longs” este pestele inabusit cu unt, mujdei, vin alb si spanac. Toate bagate la cuptor.
Emil Constandache
Data nasterii: 11-08-1972
Stare civila: casatorit
Data cand a parasit Romania: 2003
Domiciliul actual: Swindon, UK
Ultima data in Romania: mai 2006