Andrej Babiš a fost obligat de instanță să publice scuze pe pagina sa de Facebook în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, după cum urmează: „Îmi cer scuze doamnei Pavla Holcová pentru ingerința neautorizată în drepturile sale personale, cauzată de publicarea unei postări false sub titlul «S-a întâmplat pe Whatsapp» pe site-ul www.facebook .com/AndrejBabis din 2 aprilie 2022. Ing. Andrej Babiš.”
Instanța regională a dispus ca scuzele să fie publicate timp de șapte zile calendaristice consecutive.
A susținut că jurnalista are un plan să-l scoată din cursa pentru președinție
În aprilie 2022, fostul prim-ministru de atunci Andrej Babiš a publicat pe pagina sa de Facebook un colaj cu o fotografie a Pavlei Holcová și textul „S-a întâmplat pe Whatsapp”. În raport se putea citi: „A fost o poveste de dragoste: «Dacă Babiš îndrăznește să candideze la președinție, s-a convenit de mult timp cu domnul Soros că vom coase din nou niște mizerii false despre el cu o săptămână înainte de alegeri. A fost de ajuns și ultima dată. Domnul Soros a fost foarte mulțumit!»”.
Postarea a răspuns la cazul jurnalistic internațional Pandora Papers, în care investigace.cz a publicat în octombrie 2021 informații potrivit cărora Andrej Babiš a cumpărat proprietăți imobiliare în Franța printr-un lanț de companii offshore și apoi nu a declarat niciodată aceste bunuri în declarația sa de avere, ceea ce este cerut prin lege de la politicieni.
Babiš este anchetat de procurorii francezi pentru această achiziție imobiliară.
Prima instanță a cerut ștergerea textului, deoarece „criticile aduse reclamantului cu siguranță nu puteau provoca o discuție serioasă, era o răzbunare pentru cazul Pandora Papers și a fost difuzat în mod evident cu intenția de a-i face rău reclamantului”. Curtea de Apel a adăugat obligația de a prezenta scuze.
Postarea nu a fost creată de Andrej Babiš și echipa sa de marketing, dar pentru că au distribuit-o pe pagina politicianului, instanța a considerat că asta e suficient având în vedere poziția sa publică: „Pârâtul este un fost prim-ministru, candidat la funcția de președinte al republicii, este președintele unui partid politic important, membru al Parlamentului Republicii Cehe, proprietar al mai multor mijloace de comunicare naționale importante și, prin urmare, o personalitate publică cu o mare influență asupra opiniei publice, iar acest lucru corespunde unui număr semnificativ mai mare de adepți. Pârâtul ar fi putut și ar fi trebuit să fie conștient de faptul că contribuția sa ar fi condus la reacții de ură față de reclamant, totuși nu a moderat în niciun fel dezbaterea, nu a moderat, nu a explicat că, așa cum a început să susțină doar în acest proces, ar fi fost, după cum se presupune, doar o glumă și o exagerare.”
Instanța susține că trebuiau moderate comentariile
Instanța de judecată a comentat, de asemenea, faptul că Andrej Babiš ar fi trebuit să modereze comentariile pline de ură de sub postarea sa care se refereau la persoana lui Pavla Holcová: „Având în vedere comentariile de sub postare, pârâtul ar fi trebuit să aibă cel puțin o îndoială că postarea este percepută de cititor ca fiind adevărată și ar fi trebuit să facă eforturile necesare pentru a-și explica procedura, ceea ce nu a făcut, în ciuda faptului că a fost invitat de către reclamant să o elimine în mod voluntar.”
„Sunt convinsă că, în calitate de jurnaliști care aderă la standardele etice, ar trebui să le ținem piept politicienilor care prea des ne pictează ținte pe spate și își încurajează fanii să ne intimideze”, a comentat Pavla Holcová verdictul.
„Instanța a confirmat că acuzatul nu a fost interesat de o discuție publică serioasă, ci că a comis un atac rău intenționat”, a adăugat avocatul jurnalistei, Tomáš Němeček.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a abordat în acest an subiectul responsabilității față de dezbaterile publice de pe rețelele sociale. La 5 mai 2023, în cauza Sánchez împotriva Franței, a susținut că „sancțiunea penală a reclamantului nu constituie o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare în temeiul articolului 10 din CEDO”, recunoscând astfel că politicienii pot fi responsabili penal pentru postările lor pe rețelele de socializare.
Foto: Hepta