Este adevarat, este vorba si de o pasiune pe care o are de mic copil, vremuri in care a umplut casa parintilor cu cele mai ciudate obiecte. „Prima inventie a fost un miniaparat de radio mai mic decat o cutie de chibrituri”, isi aminteste politistul inventator.
Satul sa tot arunce bani pentru intretinerea articulatiilor masinii sale rupte in gropile din Capitala, subinspectorul Luca, pasionat de matematica, fizica si chimie, s-a apucat sa studieze. intr-o seara, dupa doua luni in care a intors pe toate fetele clasica bucsa, s-a asezat la masa de lucru si pana dimineata, calculele i-au demonstrat ca inventase o altfel de bucsa. „Matematic, e de sase ori mai rezistenta decat cele folosite acum la Dacia. Rezista la orice groapa. Noutatea este eliminarea distantierului dintre cele doua flexiblocuri (bucse) existente acum. Cu cat fortele care actioneaza asupra sa sunt mai mari, cu atat acestea se disperseaza pe lungimea axului de prindere pe sasiul masinii si o fac mai rezistenta. in plus, pentru ca e dintr-o bucata, nu intra in contact cu factorii externi”, explica, din punct de vedere tehnic, subinspectorul Luca.
Pana acum, politistul nu a vandut nici o bucsa minune. Inventia este montata, fireste, la masina sa, dar si la alti vreo 20 de cunoscuti care au primit-o cadou pentru a o proba.
„Nu sunt producator. Am vrut sa ma lansez in afacere, pentru ca e o inventie brevetata. Cu toate ca eventualii producatori beneficiaza de niste scutiri la impozit prin lege, am fost refuzat. Mi-au cerut chiar sa le cedez dreptul de proprietate intelectuala, dar asta nu o fac”, spune Luca. Ofiterul nu este la prima inventie. A mai brevetat o vesta medicala impotriva gripelor, a durerilor de oase si a reumatismului, dar si un dispozitiv de igienizare a toaletelor. Acum munceste la alte doua proiecte: la un amortizor auto care nu va contine nici lichid, nici gaz si la o lucrare despre care se limiteaza sa spuna ca e strict secreta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News