Pe 27 august anul trecut, polițistul Tudor Grigore, din cadrul Poliției orașului Răcari, Dâmbovița, participa la o acțiune pe linie de poliție rutieră împreună cu un alt coleg. La un moment dat, pe raza localității Conțești, cei doi au surprins cu aparatul radar un autoturism Land Rover rulând cu 146 km/h în localitate. La volanul autoturismului se afla o tânără, fiica unui funcționar de la Primăria Ciocănești.
Colegul polițistului Grigore a sancționat conducătoarea auto cu nouă puncte amendă și a dispus, totodată, măsura complementară a reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.
Conducătoarea auto nu a avut obiecții și a semnat procesul verbal. La două zile după aplicarea amenzii, polițistul Tudor Grigore a contactat-o pe tânără pe Facebook Messenger solicitându-i să ia legătura urgent cu el. Femeia i-a lăsat un mesaj cu numărul de telefon, fiind contactată imediat de către polițist, care i-a transmis că în situația în care dorește recuperarea permisului de conducere mai rapid o poate ajuta.
A atenționat-o că acest favor o să coste, fără a preciza cuantumul, precizând că toate detaliile le vor stabili în cadrul unei întâlniri.
2.800 de lei pentru „rezolvarea” permisului
La scurt timp, cei doi s-au întâlnit, ocazie cu care polițistul i-a spus tinerei că trebuie să vorbească cu cineva de la Târgoviște și că în maximum două săptămâni de la expirarea dovezii de circulație își va primi permisul înapoi.
Polițistul a atenționat-o că pentru asta va trebui să plătească în jur de 2.500- 3.000 de lei.
Tânăra a fost de acord cu propunerea, i-a oferit pe loc polițistului suma de 2.000 de lei și chitanța în original privind plata amenzii contravenționale primite pe 28 iulie, precum și copia procesului-verbal de sancționare contravențională.
Ulterior, tatăl tinerei s-a întâlnit și el cu polițistul, oferindu-i 800 de lei, bani care, după spusele agentului, urmau să ajungă la colegul din cadrul IPJ Dâmbovița.
Tatăl s-a lăudat în primărie cu pilele din Poliție
La două săptămâni după incidentul din trafic, agentul de poliție care a sancționat-o pe cea care conducea Land Roverul cu viteză a aflat de la un coleg, a cărui soție lucrează în cadrul Primăriei Ciocănești, că tatăl tinerei se lăuda printre colegi că fiica lui își va recupera permisul, după ce „un polițist a căutat-o pe internet”.
Agentul de poliție l-a apostrofat pe colegul său Tudor Grigore, care însă a negat că ar fi căutat-o pe tânără. Precaut, polițistul care aplicase amenda, și-a anunțat superiorii despre cele aflate.
Audiat de procurori, tatăl tinerei a declarat că în momentul în care i-a oferit agentului duma de 800 lei, impresia sa a fost că polițistul nu este în măsură să-i rezolve situația restituirii permisului de conducere. Agentul nu-i inspira încredere, „fiind dezordonat în ținută și mirosind a alcool”. Cu toate acestea, i-a dat banii, însă i-a mărturisit fiicei despre neîncrederea lui în polițist.
Polițistul era vizat și în alte dosare
Când a aflat de la fata sa că agentul nu și-a ținut promisiunea de a-i restitui permisul de conducere și că nici nu îi mai răspunde la telefon, tatăl tinerei a luat inițiativa de a-l suna personal, cerându-i să restituie banii primiți. Ulterior a fost anunțată și Poliția.
Procurorii au descins acasă la polițist, ocazie cu care au găsit în locuința acestuia documentele primite de la conducătoarea auto (chitanța cu plata amenzii și copia după procesul verbal de constatare a contravenției), acte în legătură cu care acesta a susținut verbal la acel moment că nu știe ce reprezintă.
Agentul Tudor Grigore a fost arestat preventiv pe 25 noiembrie anul trecut. Cu ocazia cercetărilor, procurorii au constat că polițistul era vizat și de alte dosare penale (trafic de influență, cercetare abuzivă).
La momentul amendării conducătoarei auto, acesta se afla pus la dispoziția inspectorului șef al IPJ Dâmbovița și, teoretic, trebuia să desfășoare doar activități dispuse de acesta.
Condamnat de două ori în trei luni
În fața anchetatorilor și a instanței, polițistul și-a recunoscut faptele, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaștere.
Inculpatul a avut o atitudine procesuală corespunzătoare pe tot parcursul procesului penal iar împrejurările care l-au determinat să ajungă în această situație constau în aceea că s-a despărțit de soție, are doi copii în întreținere, tatăl său s-a îmbolnăvit în același timp, decedând chiar în timp ce inculpatul se afla în arest preventiv. În virtutea acestor necazuri, s-a împrumutat și nu a mai putut să achite sumele datorate, ceea ce l-a determinat să comită aceste fapte.
Hotărâre Tribunalul Dâmbovița:
Atât Tribunalul Dâmbovița, cât și Curtea de Apel au apreciat că în acest caz scopul pedepsei poate fi atins numai prin privarea de libertate a inculpatului.
Pe lângă condamnarea de doi ani și șase luni închisoare pentru trafic de influență, polițistul a fost condamnat de Judecătoria Răcari la un an și patru luni de închisoare cu executare pentru cercetare abuzivă. În acest dosar, agentul de poliție a fost acuzat că a falsificat declarația unui suspect, după ce ar fi primit o sumă de bani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro