Miresme de toate felurile iti incarca, instantaneu, simtul olfactiv, iar caldura si umezeala te topesc. E bucataria. Universul unor pompieri care stau la cratita.
Intr-un asemenea loc, ascuns privirilor, i-am gasit pe Mircea Mischianu si pe Matei Florea, colegi si prieteni buni. De vreo cativa ani, sunt sergenti la Brigada de Pompieri a Capitalei.
Sunt doi dintre bucatarii care stau cate zece ore pe zi in fata aragazurilor-mamut pe care clocotesc cazane cu sute de kilograme de ciorbe, tocanite sau iahnie. Sub capacele oalelor cat un cauciuc de autobuz sunt pregatite, zilnic, nu mai putin de 150 de kilograme de mancare. De la tocanite pana la cele mai pretentioase retete, in functie de ocazie. „Daca avem vreo delegatie straina ne ridicam si noi la pretentiile lor. Asa e la protocoale. De obicei, insa, preparam retete gen cantina. Mancare la cazan. Doar suntem in armata. Si, oricum, mancarea la cazan nu se compara cu nimic. De ce? Pentru ca este multa si are un altfel gust”, explica maistrul-bucatar Mircea Mischianu. Oricum, nici nu s-ar pune problema sa nu faca fata unor cereri extravagante, ivite foarte rar, e adevarat, atat timp cat amandoi au lucrat, in viata civila, in bucatariile unor localuri cu pretentii.
„Mancarea la cazan nu se compara cu nimic”
Ca in fiecare meserie, si in aceea de bucatar se fac tot felul de glume. Una din cele mai reusite poante ale lui Matei fost aceea cand a experimentat pe un coleg un nou fel de mancare. Bietul om a mancat un snitel parizian. Dar din servetel. „N-a fost din rautate, ci asa, la misto. Am luat mai multe servetele pe care le-am dat prin ou si prin pesmet. Le-am prajit putin sa se omogenizeze si l-am servit pe coleg. I-am pus chiar si garnitura. Nici macar nu si-a dat seama ce a mancat, asa bine mi-a iesit. Cand a aflat, am crezut ca ma omoara. Apoi, ne-am impacat”, isi aminteste Matei hazlia intamplare. Lasand gluma la o parte, cei doi bucatari au reusit sa se „lanseze” cu specialitatea lor, sarmalute-surpriza.
Mai multe ghemotoace de carne si varza sunt dispuse, intr-un anumit fel, intr-o foaie mare de varza. Cand aceasta este crestata, compozitia se desface precum o floare. Surpriza e garantata, ne asigura bucatarii-pompieri.
Sarmalute-surpriza – 10 portii
Ingrediente: carne de porc – 400 de grame; carne de vaca – 400 de grame; o varza; slanina afumata, orez, ceapa, pasta de tomate – cate 100 de grame; piper, sare, cimbru, marar, boia, foi de dafin – dupa gust.
Se da carnea prin masina de tocat, iar slanina se toaca, obligatoriu, „la cutit”. Ceapa si orezul se calesc. Toate se amesteca nu inainte de a pune, dupa gust, condimentele si verdeata. Din compozitie se fac portii mici, de marimea unei perisoare. Cinci sarmalute mici se „imbraca” intr-o foaie de varza mai mare. Se pune bulion si se baga totul la cuptor cam o ora si jumatate.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!