Potrivit CNN, incendiul a izbucnit vineri după-amiază și a fost stins abia după 24 de ore. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată flăcări mari și fum dens pe puntea portavionului.
„Cauza incendiului este în curs de stabilire”, relatează China National Radio, care precizează că „nu s-au înregistrat victime”.
CNN transmite că fostul portavion Minsk a fost timp de 16 ani atracția principală a unui parc cu tematică militară din sudul Chinei închis între timp.
De opt ani încoace, fosta navă de război era ancorată într-o lagună din apropierea râului Yangtse, în provincia chineză Jiangsu, pentru lucrări de renovare care ar fi făcut-o din nou atracția principală a unui parc cu tematică militară. Aceste lucrări ar fi început recent.
„Este păcat că un incendiu a făcut ca perspectivele acestui proiect să fie pline de prea multe incertitudini”, și-a exprimat regretul un oficial chinez, citat de China National Radio.
Portavionul Minsk, denumit după capitala Belarusului, a fost a doua dintre cele patru nave de război de mare tonaj din clasa Kiev construite în Uniunea Sovietică între 1970 și 1987.
Asamblat la șantierul naval din Mîkolaiv, oraș situat în sudul Ucrainei, portavionul Minsk a servit timp de 13 ani, în perioada 1978-1991, în flota sovietică din Pacific.
Intrat în dotarea marinei ruse odată cu dispariția Uniunii Sovietice, în 1991, această navă de război de mare tonaj a fost scoasă din uz în 1993 și vândută, alături de nava soră Novorossiisk, unei companii sud-coreene de fier vechi.
Dacă portavionul Novorossiisk a fost demontat în portul sud-coreean Pohang, grupurile ecologiste s-au opus prezenței Minsk în țară. Nava a fost vândută apoi unei companii chineze și expusă la parcul Minsk World din Shenzhen, inaugurat în 2000.
Parcul a suferit probleme financiare și și-a închis porțile în 2016, iar portavionul Minsk a fost mutat într-o lagună de lângă Nantong. O altă navă soră a portavionului Minsk, Kiev – denumită după capitala Ucrainei – este una dintre atracțiile parcului tematic Binhai Aircraft Carrier din Tianjin, pe coasta de nord-est a Chinei.
Dintre cele patru portavioane sovietice din clasa Kiev, doar ultimul, Baku, se află în serviciu. Vândut Indiei, portavionul a fost modernizat și repus în funcțiune în 2013 sub denumirea INS Vikramaditya.