Ceața războiului, dar și situația electorală complicată prin care trec Statele Unite ale Americii, cel mai puternic aliat al Ucrainei împotriva agresorului rus, fac predicțiile privind terminarea războiului imposibile.
Cuprins:
Este posibilă o încetare temporară a focului în Ucraina?
În acest timp, societatea ucraineană dă semne de epuizare, însă o încetare temporară a focului poate fi posibilă numai dacă prevederile unui eventual acord ar fi în favoarea Ucrainei, nu a statului agresor. În spațiul informațional occidental, soluția de compromis a Germaniei de Vest aplicată Ucrainei a devenit o opțiune luată în calcul inclusiv de reputați istorici, cum este britanicul Timothy Garton Ash.
Pentru a înțelege cum vede administrația Zelenski un eventual plan de pace, starea de spirit a societății ucrainene, dar și cât sunt de viabile scenariile de compromis privind divizarea Ucrainei, cum s-a întâmplat cu Germania sau cu peninsula coreeană în timpul Războiului Rece, Libertatea a realizat un interviu cu ucraineanul Sergiy Gerasymchuk, director executiv adjunct al think tank-ului ucrainean Prism Foreign Policy Council.
La nivel de experiență, Sergiy Gerasymchuk a lucrat în trecut pentru Secretariatul Parlamentului Ucrainei și instituții de cercetare științifice aflate sub președinția Ucrainei sau sub Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Ce cred ucrainenii despre concesiile teritoriale
Libertatea: Care este starea de spirit a populației ucrainene cu privire la război? Este societatea ucraineană dispusă să facă anumite concesii teritoriale în schimbul intrării Ucrainei în NATO și UE?
Sergiy Gerasymchuk: Până în prezent, populația nu este pregătită pentru nicio concesie teritorială și există o varietate de motive pentru aceasta. În primul rând, Ucraina a plătit un preț enorm pentru a-și proteja independența și suveranitatea teritorială. În fiecare zi, acest preț crește. Desigur, pentru toți cei care au plătit prețul și i-au pierdut pe cei mai dragi, ideea concesiilor teritoriale nu este bine deloc.
În al doilea rând, Kievul a făcut deja o concesie teritorială de facto atunci când (din cauza lipsei de sprijin internațional) nu a folosit forța pentru a proteja Crimeea. Cu toate acestea, această concesie nu a împiedicat Ucraina de atacurile Rusiei. Apoi, Ucraina a fost de acord și cu Acordurile de la Minsk (singura problemă a fost ordinea punerii în aplicare a măsurilor).
Cu toate acestea, și această concesie nu a însemnat nimic pentru Moscova și o nouă escaladare a început. Nu există semne că situația nu se va repeta dacă Ucraina cedează mai multe teritorii. Rusia nu merită nicio încredere și a demonstrat acest fapt în mod repetat.
În al treilea rând, chiar dacă aderarea la NATO și UE este pe masă, toată lumea înțelege că integrarea de facto și de iure ar putea dura ani și, prin urmare, oamenii nu sunt pregătiți pentru concesii imediate de dragul unor avantaje pe termen lung. Cu toate acestea, societatea este, de asemenea, epuizată. Acesta este, de asemenea, un fapt. Și aceasta este miza principală a Rusiei în războiul de uzură.
Pierderea războiului ar însemna extincția, iar majoritatea populației este conștientă de acest lucru, dar înghețarea războiului acestuia poate fi o opțiune pentru cele mai epuizate și vulnerabile părți ale populației.
Oferta președintelui Zelenski pentru partenerii occidentali
Președintele Zelenski a prezentat recent liderilor occidentali un plan de victorie. Unele părți ale acestui plan rămân clasificate, iar acest lucru îngreunează o înțelegere totală a planului. Ați putea elucida perspectiva administrației Zelenski privind strategia victoriei ucrainene?
Președintele este conștient de îngrijorările populației și de epuizarea cauzată de război. De aceea, în planul său a încercat să abordeze preocupările-cheie. Oamenii sunt îngrijorați că aderarea la NATO poate fi un proces lung – astfel, președintele cere invitarea imediată a Ucrainei din partea Alianței.
Oamenii nu au încredere în Rusia – ca urmare, președintele cere arme și mecanisme de descurajare care pot împiedica Rusia să continue escaladările. Desigur, empatia inițială față de ucraineni este în scădere și se aplică mai multe abordări tranzacționale, și, din nou, planul președintelui abordează aceste provocări propunând extragerea în comun a materialelor rare de pe teritoriul Ucrainei la sfârșitul războiului.
În ce condiții ar putea fi semnat un acord de încetare a focului între Ucraina și Rusia?
Numai epuizarea critică a ambelor părți poate duce la o încetare a focului viabilă pe termen lung. Dacă doar Ucraina este epuizată, nu va fi o încetare a focului – va fi capitularea Ucrainei. O altă opțiune ar putea fi schimbarea regimului în Rusia, dar aceasta nu pare probabilă prin mijloace revoluționare și ar putea dura mult timp până la schimbări din cauze naturale.
Scenariile ucrainene referitoare la alegerile din SUA
Cum se pregătește clasa politică ucraineană pentru cazul ipotetic al unui nou mandat prezidențial pentru Donald Trump? Dar scenariul Kamala Harris?
Principalele eforturi ale Kievului în ultimii ani au vizat menținerea sprijinului bipartizan pentru Ucraina. Această strategie va rămâne valabilă. În cazul victoriei lui Donald Trump, principala provocare va fi impredictibilitatea politicii sale. În cazul lui Harris, există îngrijorări cu privire la insuficiența sprijinului, care poate fi, de asemenea, blocat de republicani. Prin urmare, atât republicanii, cât și democrații sunt importanți, iar Ucraina va căuta să coopereze cu orice forță politică, atât la putere, cât și în opoziție în Statele Unite.
Soluția vest-germană aplicată Ucrainei este frecvent vehiculată în spațiul public occidental. Mai exact, partea liberă a Ucrainei să adere la NATO, în timp ce restul teritoriilor ocupate de Rusia să rămână sub influență rusă, ca în perioada URSS. Cum evaluați acest scenariu?
Analogia este falsă. În cazul Germaniei, Republica Populară Democrată Germania a rămas de iure un stat independent. Nu a fost parte a Uniunii Sovietice. Este diferit în cazul Ucrainei, unde Rusia ocupă teritoriile și le include în Constituția sa ca parte integrantă a statului rus. Dacă Germania de Est ar fi făcut parte din Uniunea Sovietică, situația ar fi fost mult mai gravă pentru germani și este mult mai gravă și pentru ucraineni.
Ce ar însemna scenariul Coreei de Sud pentru Ucraina? Cum evaluați acest scenariu?
Din nou – situația este diferită. Coreea de Nord a rămas un stat separat și nu a fost anexată Chinei sau URSS. Ea nu a făcut niciodată parte din Uniunea Sovietică, în timp ce Putin vede în ocuparea Crimeei și a estului Ucrainei o cale către reîncarnarea Uniunii Sovietice. Singura asemănare care se poate transforma în realitate poate fi amplasarea de arme nucleare în teritoriile ocupate, care se presupune că este deja un fapt în Crimeea și poate deveni o realitate tristă în alte părți ocupate ale Ucrainei.
„Putin este obsedat de Ucraina”
Cum percepe administrația Zelenski rolul Chinei în războiul de agresiune al Rusiei? Este această putere crucială pentru Ucraina în ideea creării unei strategii pentru a pune capăt războiului în favoarea sa?
Influența Chinei asupra lui Putin nu ar trebui să fie supraestimată. Sprijinul chinez atât în termeni economici, cât și la nivelul organizațiilor internaționale (de exemplu, ONU) este important, dar Putin este obsedat de Ucraina și chiar dacă Xi Jinping cere în mod explicit încetarea războiului, mă îndoiesc că Putin îl va asculta.
Este posibil ca trupele ucrainene să organizeze un nou contraatac în 2025?
Doar un număr mic de persoane este la curent cu planurile militare ale Ucrainei. Cred că lecțiile din 2023 au fost învățate. Chiar dacă vor exista planuri de contraatac, acestea nu vor fi anunțate pentru a evita așteptările false. În plus, trebuie luate în considerare toate variabilele, inclusiv riscul de scădere a sprijinului.
Care este propria dvs. estimare a sfârșitului acestui război?
Ne aflăm în plină ceață a războiului și a face predicții este dificil.
Catalin1970 • 05.11.2024, 11:02
IRONIA ISTORIEI : PENTRU A INTRA IN NATO ROMANIA A FOST NEVOITA SA RENUNTE LA TERITORII PENTRU ADERARE ( CIT DE AROGANTA ERA UCRAINA CU NOI), ACUM ESTE RINDUL UCRAINEI SA FACA LA FEL. DOARE CA RAU, DAR CUM ITI ASTERNI ASA DORMI !!!!!
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 18:08
Catalin1970 • 05.11.2024, 11:02
IRONIA ISTORIEI : PENTRU A INTRA IN NATO ROMANIA A FOST NEVOITA SA RENUNTE LA TERITORII PENTRU ADERARE ( CIT DE AROGANTA ERA UCRAINA CU NOI), ACUM ESTE RINDUL UCRAINEI SA FACA LA FEL. DOARE CA RAU, DAR CUM ITI ASTERNI ASA DORMI !!!!!
WoW! I-auzi, la ce teritorii am fost noi obligaţi să renunţăm? Sau, în mintea ta, trebuia să declarăm război Moldovei, Ucrainei și Bulgariei? Ce zici dacă ne declara război Ungaria la rându-i? Măi, dar ce pașnic sună Europa asta suveranistă a voastră...
Lucaluca • 05.11.2024, 06:35
Să le dea Dumnezeu, mintea cea din urma și să se termine odată acest război. Atâția oameni au murit....
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 19:48
dante69 • 04.11.2024, 15:29
Naiv. Numai epuizarea unei singura parti poate.
Iar aia să fie Rusia. Până le trece.
Avocatulplus7 • 05.11.2024, 11:14
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 19:48
Iar aia să fie Rusia. Până le trece.
Articolul este slab de la inceput la sfarsit. Razboiul nu a inceput in 2022 - episoduil 2022 este continuarea razboiului din Donbass care a inceput in 2014. Aici nu lupta Rusia cu Ukraina ci partea pro EU/NATO a Ukrainei cu partea pro Rusia. Cand la alegeri nu a iesit "cine trebuie", au organizat o mica revolutie...si-au pus marionetele si au inceput razboiul din Donbas. Cu asta ar trebui inceput, inainte de a discuta de "agresiunea" Rusiei.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 18:11
Avocatulplus7 • 05.11.2024, 11:14
Articolul este slab de la inceput la sfarsit. Razboiul nu a inceput in 2022 - episoduil 2022 este continuarea razboiului din Donbass care a inceput in 2014. Aici nu lupta Rusia cu Ukraina ci partea pro EU/NATO a Ukrainei cu partea pro Rusia. Cand la alegeri nu a iesit "cine trebuie", au organizat o mica revolutie...si-au pus marionetele si au inceput razboiul din Donbas. Cu asta ar trebui inceput, inainte de a discuta de "agresiunea" Rusiei.
Da, ținem minte, exact ca-n România în 1989. Mare păcat că Rusia nu avea atunci un Lider Adevărat, așa, ca cel Suprem, ne trezeam și noi cu tancurile rusești în România, ca-n Ungaria, Cehoslovacia, Georgia sau Ucraina. Tot în numele democrației și păcii, firește. Tot nu înțelegeți, mă, că nimeni nu vă vrea?
Avocatulplus7 • 05.11.2024, 11:11
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 19:48
Iar aia să fie Rusia. Până le trece.
nu mor caii cand vor cainii