Perchezițiile vizează destructurarea unei reţele suspecte de evaziune fiscală. Gruparea vizată de anchetatori a adus statului un prejudiciu de 24 milioane de lei. Prefectul Miu Nicolae Ciobanu ar fi implicat în acţiunile unei reţele care folosea celebra metodă „factura”. Administratorii introduceau facturi fictive pentru a diminua baza impozitabilă şi astfel plăteau mai puţin la stat.

Potrivit anchetatorilor, 20 de firme sunt puse sub învinuire în acest dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu 25.000.000 lei.

Comunicatul DIICOT 

„Există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat  pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit.

Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de catre liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate,  iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de  administratori/asociaţi ai  unor societăţi , cele mai multe dintre ele de tip ” fantomă”. De asemenea, din acest palier, au  făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat  alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari) ,care, acceptând să fie înfiinţate societăţi  comerciale la adresa acestora,  sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a.

Subliniem că  liderul grupului a coordonat şi societăţi care au  desfăşurat o activitate comercială „la vedere”,  participând  la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior  radiate. O altă latură a activitatii infractionale consta în transferarea angajatilor societăţilor ”curate” catre societaţi ”fantomă”, in baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligatiile fiscale aferente, fara a incasa însa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (închirierea de forţă de munca)”.

Miu Nicolae Ciobanu a fost polițist, ocupând, între altele funcția de adjunct al Poliției Municipiului Caransebeș, dar și al Poliției Municipiului Reșița. În anul 2010 a ieșit la pensie, iar în ianuarie 2013 a ocupat, prin concurs, postul de inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin. În martie 2014, a fost numit subprefect, iar un an mai târziu, a devenit prefectul județului.

FOTO: www.caon.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News