Părintele Cojocaru este singurul preot ortodox din județul Timiș care coordonează un ansamblu de dansuri populare, după ce a renunțat, din motive medicale, să mai antreneze pepinierele de fotbal și handbal. De dragul său, copiii din cinci sate fac naveta cu mașina personală a părintelui pentru a exersa măcar o dată pe săptămână pașii de dans la școala din Comloșu Mare.
”În trecut, biserica se implica în cititul și scrisul în limba română, cred că astăzi atenția trebuie îndreptată înspre păstrarea tradițiilor. Tot ce facem acum nu este pentru prezent, ci pentru viitor. Nu urmărim neapărat obținerea unor concursuri de folclor, ci câștigarea unor amintiri frumoase pentru atunci când acești copii vor ajunge mari”, spune, pentru Renașterea Bănățeană, părintele Călin Cezar Cojocaru.
Preotul Cojocaru, paroh al Bisericii Ortodoxe Române de la Comloșu Mare, a oscilat între două mari pasiuni: sportul și dansurile folclorice.
”Am antrenat echipa de handbal a școlii din Nerău și în 2013 am ajuns campioni județeni. La Olimpiada Națională a Sportului Școlar – faza interjudețeană din același an ne-am clasat pe locul secund. Atunci, Ovidiu Măduță, jucătorul nostru, a fost desemnat cel mai de perspectivă jucător. Acum e la Minaur Baia Mare”, spune el.
Fotbalul este o altă pasiune de-a preotului, însă în prezent se mai ocupă doar de organizare, din cauza unei accidentări pe care a suferit-o în Postul Paștelui, acum trei ani.
”Am jucat fotbal cu copiii și mi-am scrântit piciorul. Sunt trei ani de-atunci. Era în Postul Paștelui și n-am putut merge cu crucea pe la oamenii din sat, cum e obiceiul la noi. Am fost prezent însă la repetiții la dansuri populare, dar din cauza gipsului nu le puteam arăta copiilor pașii. Într-o noapte, fără să mă vadă nimeni, mi-am tăiat gipsul. Mi-era umflat genunchiul, însă copiii au învățat să joace corect. De atunci, am renunțat să mai intru în teren”, spune preotul care recent a organizat, în colaborare cu școala din localitate, Cupa Prieteniei la Fotbal în Protopopiatul Sânnicolau Mare.
Astfel, rămas doar cu una dintre pasiuni pe care le poate pune în practică, dansul, preotul îndrumă spre pașii de dans aproximativ 30 de copii și tineri la Ansamblul ”Iorgovanu Comloșan”.
”Am crescut cu dansurile populare, în localitatea natală, Lenauheim. Ca și copil îmi petreceam vacanța de vară la Herculane, dar dacă eram chemat la repetiții, veneam imediat acasă. În total, opt ani am fost dansator. În urmă cu câțiva ani, dacă absenta vreun membru al formației, îl înlocuiam”, spune preotul care pentru ”Iorgovanu Comloșan” face tot: de la curățenie, la transport și coregrafie.
Sursa foto: renasterea.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro