Cuprins:
Nu a fost de acord cu Vladimir Putin
Bazarov a decis să părăsească Rusia din cauza poziției sale ferme împotriva războiului, devenind unul dintre puținii clerici budiști ruși care au condamnat public invazia.
Moscow Times a stat de vorbă cu Bazarov, care trăiește acum în exil în Statele Unite, despre poziția sa față de război și de ce nu este împărtășită de figuri importante din Sangha tradițională budistă din Rusia.
El a povestit că a respins întotdeauna politicile puse în aplicare de Vladimir Putin și de Rusia Unită, deoarece au condus la sărăcie.
„În ultimii ani – începând cu anexarea Crimeei – mulți oameni obișnuiți au fost atrași în sprijinul politicilor și sentimentelor antiucrainene în creștere. Știam că acest lucru nu va duce la nimic bun și am apărat Ucraina și ucrainenii de fiecare dată. Deoarece mă opuneam oricărei agresiuni, mi-am dat seama că nu mi se va mai permite să vorbesc deloc”, a spus Lama Baldan Bazarov.
„Tot mai mulți oameni, spălați pe creier”
În același timp, a precizat acesta, „am văzut că tot mai mulți oameni din jurul meu erau spălați pe creier de televiziune și au început să participe la această furie (n.r. – antiucraineană). Am decis să părăsesc Rusia imediat”.
Despre Damba Ayusheev, cel de-al 24-lea Khambo Lama al Rusiei și șeful Sanghei tradiționale budiste din Rusia, care și-a exprimat sprijinul pentru invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, la fel ca mulți alți membri ai Sanghei, spune că „acest lucru este absolut corect. Desigur, contrazice direct preceptele budiste”.
„Dar pot înțelege poziția lui Damba Ayusheev. Toți Lama Khambo au depus un jurământ de loialitate față de țarul rus în timpul erei imperiale. Fără acesta, nu puteau fi aleși. În timpul alegerii lor, ei trebuiau să recite jurământul de credință (n.r. – față de monarh)”, a spus Lama Baldan Bazarov.
În 1995 și el a depus, de asemenea, un jurământ de loialitate față de șeful statului rus. El aderă la acest jurământ deoarece încălcarea lui nu ar fi onorabilă. „Chiar și în budism, cineva trebuie să rămână fidel promisiunilor și jurămintelor sale”, este de părere clericul.
„Buddha a interzis violența”
Cât despre ceilalți, el precizează că nimeni nu le-a spus explicit: „Trebuie să depuneți un jurământ de loialitate (n.r. – față de Putin). Nimeni nu i-a obligat să-l depună. Sprijinul pentru război este propria lor alegere”.
Fiecare persoană are propriul liber arbitru și este liberă să facă propria alegere, arată preotul budist.
„Unii credincioși spun: „Buddha a interzis violența – este greșit, nu o putem sprijini. Dar ce putem face? Astăzi, aceasta este țara în care trăim și suntem forțați să îi acceptăm acțiunile”, este de părere Lama Baldan Bazarov.
„Avem o vorbă care spune că budismul se bazează pe trei piloni de susținere: credința în Buddha, credința în învățăturile lui Buddha și credința în urmașii lui Buddha. Statul în care trăim, pe de altă parte, are patru piloni de susținere, ceea ce îl face mai stabil. Încă din vremea Imperiului Rus, budiștii din Rusia au trăit sub o presiune constantă (…)”, a explicat preotul exilat în SUA.
Unii se lasă păcăliți
Clericul budist vorbește și despre libertatea totală pe care o au oamenii astăzi.
„Puteți alege pe cine să ascultați, la ce să vă uitați și să trageți propriile concluzii. Știu că unii oameni se uită doar la televizor și nu vor să audă o perspectivă diferită. Ei ascultă doar persoane precum prezentatorii TV pro-Kremlin, Vladimir Solovyov și Olga Skabeyeva, sau șefa RT, Margarita Simonyan”, a povestit Lama Baldan Bazarov
Clericul crede că „ei sunt vrăjiți de retorica lor. Este clar. Din câte am înțeles, nici liderii budiști nu au putut rezista acestei vrăji. Da, desigur. Clericii sunt doar oameni”.
Acesta crede că „în esență, ei nu diferă de ceilalți, cu excepția cunoașterii învățăturilor lui Buddha și a dorinței lor de a le înțelege. În unele cazuri, ei urmează învățăturile lui Buddha, iar în alte cazuri, ei se lasă păcăliți”.