Fostul lider al Gambiei, care a părăsit țara acum un an după ce a stat două decenii de la putere, a fost acuzat de multe crime, dar una dintre cele mai ciudate a fost forțarea a mii de oameni înfestați cu HIV să se supună unui tratament cu un amestec de ierburi pe care el l-a inventat.
La începutul anului 2007, Jammeh a declarat că a inventat un tratament miraculos pentru HIV, folosind un amestec de medicamente pe bază de plante și tehnici de vindecare spirituală. El susținea că tratamentul trebuie făcut numai în zilele de joi și luni.
Cu toate că mai mulți experți au susținut că este foarte periculos, în Gambia condusă de Jammeh, nimeni nu putea să i se opună dacă nu voia să ajungă în închisoare.
Lamin Ceesay, primul cetățean din Gambia care a anunțat public că este infectat cu HIV, și soția sa au făcut parte din primul lot de persoane cărora li s-a aplicat tratamentul.
”M-am gândit: De ce nu? Nu poate face nici un rău”, povestește Ceesay. Dar atunci când a ajuns la clinica improvizată de președinte, la Casa de Stat și i-au fost explicate regulile de bază ale programului a înțeles cât de mult s-a putut înșela. Fumatul sau consumul de ceai și cafea erau interzise. La fel și sexul și, cel mai grav, i-a fost interzis și tratamentul prescris de medici.
Nu a putut face, însă, nimic deoarece erau păziți de gărzile de corp armate ale lui Jammeh care erau amplasate la ușile clinicii. Timp de șase luni, niciun pacient avea voie să plece fără permisiunea președintelui.
Și așa a început tratamentul. În fiecare dimineață, președintele făcea o pastă verde pe care o aplica pe corpurile pacienților, în timp ce le cânta rugăciuni dintr-un Coran legat în piele. Apoi, de două ori pe zi, le era dat să consume o sticlă plină cu o poțiune de plante galbenă. Jammeh a refuzat să spună ce se află în el, în ciuda faptului că, dacă ar fi găsit cu adevărat un remediu pentru HIV, Gambia ar fi devenit bogată peste noapte.
Orice a fost în acel tratament, ia dat lui Ceesay diaree constantă. De asemenea, el a luat tuberculoza de la un alt pacient și, în cele din urmă, a devenit atât de slab încât a trebuit transferat într-un spital adecvat. Testele au arătat apoi că încărcătura sa virală cu HIV a crescut.
Ceesay a fost, totuși printre cei norocoși. Soția sa, însă, a murit în timpul programului pe bază de plante, la fel ca majoritatea celorlalți pacienți.
Nu acesta era, însă, tabloul promovat de președintele Jammeh, care i-a obligat pe pacienți să apară la televiziunea de stat din Gambia și să proslăvească succesul programului său anti-HIV.
Acum pacienții care au supraviețuit lucrează cu Aids-Free World, o organizație neguvernamentală americană care vrea să-l aducă în fața justiției pe fostul președinte al Gambiei pentru ceea ce a făcut. Ar putea fi unul dintre cele mai mari scandaluri de încălcare a drepturilor omului din regimul său. Și ceea ce este și mai șocant, spre deosebire de închisorile secrete sau camerele de tortură, este că aceste abuzuri au fost comise în văzul lumii. Pe de altă parte, lui Jammeh nu prea îi plăcea să fie controlat. Un înalt oficial ONU din domeniul sănătății, care a ridicat unele obiecții, a fost imediat expulzat din Gambia.
În final, circa 9.000 de oameni se crede că ar fi fost tratați la clinica președintelui. Cum toate arhivele clinicii erau secrete, nimeni nu a putut stabili nici măcar câți dintre ei au murit.
Citește și: #salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum