Kit-ul conţine betadină, care să fie folosită pentru gargară, însă medicii avertizează că, folosită în acest mod, substanța poarte produce arsuri grave în cavitatea bucală.

“Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesionişti în domeniul sănătăţii. Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală, dacă faci gargară cu ea. Aşa ceva nu este descris medical. Scade încrederea pacienţilor în medici, pentru că, uite, medicii nu au spus de lucrul ăsta, dar au găsit ei pe undeva pe internet şi astfel pun la îndoială recomandările medicale, spun că ştiu ei mai bine”.

Ovidiu Ciobotaru, medic internist:

În lista propusă pe post de “kit împotriva COVID” pentru acasă, care apare în mai multe postări Facebook, mai apar vitamine, paracetamol şi un cilindru de oxigen.

Totuși, aceste informaţii sunt de cele mai multe ori eronate şi vin din partea unor oameni fără pregătire medicală.

Specialiştii spun că o alimentaţie echilibrată conţine toate vitaminele de care avem nevoie, nu este necesar să luăm suplimente.

Ce include kit-ul împotriva COVID-19:

  • Paracetamol
  • Betadina pentru apa de gură şi gargară
  • Vitamina C şi D3
  • Complex B
  • Vapor + capsule pentru abur
  • Oximetru
  • Cilindru de oxigen (numai pentru urgenţă)
  • Exerciţii de respiraţie

Și purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a explicat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX cât de periculoase pot fi astfel de produse promovate pe internet, pentru care nu există garanții că nu pun în pericol sănătatea.

”În această perioadă de pandemie, suntem ușor de păcălit de anumite anunțuri, pentru că ne confruntăm cu un virus încă necunoscut, dorim să avem foarte multe informații și nu avem un tratament pentru boala pe care o dă noul virus, ci doar un tratament suport care ajută pacienții să treacă peste boală”, a spus Oana Grigore.

Ea a atenționat că informațiile de pe rețelele de socializare de multe ori nu sunt confirmate, iar tratamentele indicate nu sunt autorizate. De aceea, orice informație trebuie luată de pe site-urile autorităților, iar pentru orice medicamente, înainte de administrare, trebuie întrebat medicul de familie sau un medic specialist.

Urmărește-ne pe Google News