De asemenea, cele două parchete trebuie să îi plătească procurorului suma de 400 de euro în fiecare lună, începând din data de 15 ianuarie 2019 până când îi asigură condițiile de muncă.

Decizia este o premieră pentru justiția din România și a fost pronunțată săptămâna aceasta de Tribunalul București. Hotărârea magistraților poate fi contestată cu apel, notează ziare.com.

„Admite acțiunea. Constată că pârâții (Parchetul General și Parchetul Capitalei – n.red.) au încălcat dispozițiile legale privitoare la condițiile de muncă ce trebuie asigurate personalului angajat.

Obligă pârâții la plata către reclamant a sumei de 14.400 euro în echivalentul în lei la cursul BNR la data plății pentru perioada 15 ianuarie 2016 – 15 ianuarie 2019 reprezentând prejudiciu moral, precum și la plata sumei de 400 euro/lună în echivalentul în lei la cursul BNR la data plății, reprezentând prejudiciu moral începând cu data de 15 ianuarie 2019 și până la dată asigurării efective a condițiilor de muncă conforme cu normativele prevăzute de reglementările în vigoare”, se arată din minuta instanței, conform sursei citate.

În chemarea în judecată, procurorul s-ar fi plâns că Parchetul nu îi pune la dispoziție un birou, conform prevederilor în vigoare.

„El a făcut trimitere la o hotărâre de Guvern care stabilea dimensiunea minimă a spațiilor cu destinația de birou sau pentru activități colective ori de deservire ce pot fi utilizate de ministere, alte organe de specialitate ale administrației publice centrale, de instituțiile publice din subordinea acestora, precum și de prefecturi”, precizează sursele citate, pentru ziare.com.

Potrivit legii, „calculul suprafețelor folosite că birouri, pe ansamblul instituției, se face în funcție de numărul de personal și de suprafață medie de 5 m2/persoană, iar în cazul posturilor care utilizează calculatoare sau planșete, de 6 m2/persoană”.

De asemenea, procurorul s-ar fi plâns că unul dintre colegii săi s-ar fi îmbolnăvit de o boală contagioasă care ar putea fi contractată și de ceilalți procurori din birou.

La sfârșitul anului 2017, Asociația Forumul Judecătorilor din România a făcut publice mai multe imagini din unele instanțe și parchete din România care au fost comparate cu sediile unor instituții din Africa sau Siria.

„În România încă există extrem de multe sedii improprii ale instanțelor judecătorești, cu birouri de judecători amenajate în apartamente, anexe sau în subsolul unor imobile ori în mall-uri, cu 7-10 colegi într-un birou, uneori lipsite de căldură perioade însemnate în timpul iernii, la care magistrații plătesc deseori din buzunarul propriu unele reparații obișnuite”, au precizat reprezentanții Asociației.


Citește și:

Șefa Radio România Reșița a trimis carul radiodifuziunii să-i aducă mobilă din Serbia! Este același manager care l-a ajutat pe primarul condamnat definitiv pentru că a luat mită


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News