Un profesor maramureșean de muzică înscris la examenul de titularizare din acest an a luat nota 8,05 la examen și 10 la proba practică.
El s-a prezentat la ședința publică pentru repartizarea posturilor, din data de 29 iulie 2022, la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Baia Mare, însă a primit un răspuns negativ din partea comisiei, care a motivat că nu a susținut proba orală la limba română.
Această probă e specifică profesorilor care au încheiat studii în străinătate și este menită să demonstreze că stăpânește limba în care va preda. Profesorul în cauză este român de etnie ucraineană și a terminat facultatea în Ucraina.
Dascălul a protestat spunând că această probă nu apărea în planificarea inspecțiilor speciale, probe orale și practice, pusă la dispoziție pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ Maramureș).
Astfel, susține profesorul, la acea dată apăreau planificările pentru limbile maghiară, germană și ucraineană, dar nu și pentru limba română.
„Din cei cinci candidați pentru proba orală la limba română, nu a fost admis niciunul, rezultând că nici domniile lor, ceilalți patru, nu au știut planificarea pentru această probă”, spune profesorul pentru Libertatea.
A apărut pe site abia după
Mare surpriză pentru profesor a fost când, peste două zile, a observat că pe site a apărut planificarea, care putea fi descărcată dintr-o arhivă cu extensia .rar.
Aceasta ar fi avut loc în 30 mai 2022.
Doar că, din datele adăugării documentelor, se putea observa lesne că programarea fusese urcată pe site pe 31 iulie, adică la două luni după ședința publică!
Plângerea sa a ajuns inclusiv la deputatul minorității ucrainene din Parlamentul României, Miroslav Petrețchi.
Deputatul ucrainenilor l-a luat la întrebări pe ministru
Petrețchi a transmis mai multe întrebări în acest sens, inclusiv ministrului educației, Sorin Cîmpeanu.
„Conform celor menționate de candidat, transmise inclusiv Ministerului Educației, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în cadrul planificării probelor, nu a planificat și susținerea probei orale la limba română, motiv pentru care candidații nu au cunoscut locul, data și ora susținerii probei”, a scris Petrețchi.
Care a menționat și despre existența altor patru persoane aflate în aceeași situație în județul Maramureș.
„Având în vedere cele menționate, Stimate Domnule Ministru, vă rog să îmi precizați dacă Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat proba orală la limba română pentru candidații cu studii în străinătate. (…) Totodată, vă rog să-mi comunicați viitorul parcurs al celor 5 candidați”, a conchis Petrețchi.
Inspectorul spune că se reprogramează
Contactat de Libertatea, inspectorul general al ISJ Maramureș, Mihai Pop, a declarat că este la curent cu situația generată de examenul oral de limba română în cazul candidaților cu studii în străinătate și că s-a găsit deja o soluție: reprogramarea probei, care va avea loc săptămâna viitoare, pe 16 august.
Ce explicație a oferit inspectorul general?
Poate că a fost o neînțelegere la mijloc, o problemă de comunicare, în primul rând, care putea fi rezolvată dacă eram toți mai atenți.
Mihai Pop, inspectorul general al ISJ Maramureș:
„Nu cred că intenția a fost să dezavantajăm pe cineva așa încât altcineva să fie avantajat… Sper că nu i s-a întâmplat acest lucru, pentru că dacă s-ar fi întâmplat asta, atunci avem o problemă și eu va trebui să o rezolv”, a mai transmis inspectorul general.
Pe de altă parte, Mihai Pop susține că profesorul de muzică ar fi trebuit să insiste mai mult pentru a afla data programării examenului, așa cum a făcut un alt candidat de origine maghiară.
„Eu am vorbit personal cu un alt candidat care a povestit că, în momentul în care a văzut că pe site nu este afișată data examenului, a sunat la inspectorat, unde i s-a explicat foarte frumos și corect ce are de făcut și i s-a rezolvat problema, a aflat că este repartizat la examen pe 30”, susține inspectorul general.
Proba la limba română a fost organizată, susține inspectorul general, care a trimis către Libertatea și un printscreen de pe site-ul ISJ Maramureș, pe 30.05.2022, la ora 12.00, la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, din Baia Mare.
Totuși, așa cum se poate vedea pe site-ul inspectoratului, modificările privind data susținerii examenului au fost introduse abia pe 31.07.2022, cu două luni mai târziu.
„O evidentă neînțelegere”
„Colegul meu de la mobilitatea cadrelor didactice spune că profesorul a fost în Ucraina atunci și de-aia nu s-a prezentat la probă, dar bineînțeles, e cuvântul lui împotriva candidatului… Oricum, s-a găsit deja o soluție în ședința publică, la care au fost mulți martori, și anume că proba se va relua pe data de 16 august.”
Inspectorul general susține, totuși, că în ciuda acestei „evidente neînțelegeri”, angajații responsabili cu mobilitatea cadrelor didactice au fost tot timpul la dispoziția candidaților și „au oferit, cu amabilitate, informații tuturor celor care au avut nevoie de ele”.
„Unii spun că este postat pe site, domnul zice că nu e… Dacă am greșit noi, având în vedere că domnul a susținut și în anii trecuți acest examen, iar acum a văzut că nu este trecut nicăieri, ar fi trebuit să vină la mobilitate și să întrebe, sau să vină în audiență, ar fi fost cu siguranță ascultat. Poate să fi lăsat o hârtie scrisă… S-ar fi rezolvat, cu siguranță, problema, înainte de ședința publică”, explică inspectorul general.
„Acum, discuția e dacă omul a avut de suferit, dacă postul la care ar fi vrut să aplice era titularizabil și poate că a fost puțin dezavantajat”, a adăugat Mihai Pop.
Au înlocuit fișierul după telefonul Libertatea
Un ultim update: după ce Libertatea s-a interesat de caz, fișierul care fusese modificat pe 31 iulie 2022 a dispărut din arhiva de pe site-ul ISJ Maramureș.
În locul acestuia a apărut un altul, cu data de 24 mai 2022.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro