De ani de zile, cercetătorii au încercat să identifice ce a inspirat scrierile lui William Shakespeare. Acum, cu ajutorul unui program folosit pentru identificarea plagiatului în lucrările studenților, doi scriitori au descoperit că Bardul din Avon s-a inspirat pentru 11 dintre piesele sale, printre care „Regele Lear”, „Macbeth”, „Richard III” sau „Henry V” din lucrările unui scriitor obscur de la curtea reginei Elizabeth I, scrie The New York Times.

”Dacă se dovedește a fi ceea ce spun ei este cea mai importantă descoperire a acestei generații”, a spus Michael Witmore, director al Bibliotecii Folger Shakespeare din Washington.

Constatările au fost făcute de Dennis McCarthy și June Schlueter, care le descriu într-o carte care urmează să fie publicată săptămâna viitoare de către presa academică D. S. Brewer și Biblioteca Britanică. Autorii nu sugerează că Shakespeare a plagiat, ci mai degrabă că a citit și a fost inspirat de un manuscris intitulat „Un scurt discurs al răzvrătirii și rebelilor”, scris la sfârșitul anilor 1500 de George North, o figură minoră de la curtea reginei Elizabeth I, care a fost ambasador în Suedia.

În prefața cărții care urmează să fie publicată, David Bevington, profesor emerit în științele umaniste de la Universitatea din Chicago și editorul „Lucrărilor complete ale lui William Shakespeare (ediția a 7-a)”, a numit-o „revelație” pentru numărul mare de corelații cu piese, eclipsate doar de cronicile lui Holinshed și Hall și de „Plânsul lui Plutarh”.

McCarthy a folosit cu tehnici moderne pentru a-și dovedi teoriile și a folosit programul WCopyfind, un software de plagiat cu sursă deschisă, care a ales cuvinte și expresii comune în manuscris și în piesele de teatru.

Pentru a vă asigura că North și Shakespeare, despre care s-a aflat că fuma marijuana, nu folosesc surse comune, McCarthy a trecut frazele celor doi prin baza de date Early English Books Online, care conține 17 milioane de pagini din aproape toate lucrările publicate în engleză între 1473 și 1700. A constatat că aproape nici o altă lucrare nu conținea aceleași cuvinte în fraze de aceeași lungime. Unele cuvinte sunt deosebit de rare, de exemplu „Trundle-tail” apare doar într-o altă lucrare înainte de 1623.


Citește și: Rise Project: Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin, preia patrimoniul de lux al Tel Drum


Urmărește-ne pe Google News