Cazul a plecat de la o spargere de locuinţă, la sfârşitul anului 2018, când un afacerist salontan a fost lăsat de hoți fără bani și bunuri. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, prieten cu ginerele şi cu nepotul afaceristului.
Pe 2 ianuarie, cei trei au decis să-i prindă pe hoţi după metoda lor. Laza şi cei doi au ”descins” la locuinţa individului pe care îl bănuiau că a dat ”pontul” hoţilor: Hanyecz Attila, traficant de persoane, condamnat definitiv săptămâna trecută la 5 ani de detenţie, după ce, în primăvară, încercase să-şi ”vândă” cumnata, pe 400 euro, unui investigator sub acoperire pe post de proxenet.
Hanyecz Attila a scăpat fugind în chiloți pe câmp
Hanyecz nu i-a primit în casă, dar ”brigada” i-au spart uşa. Laza și colegii l-au imobilizat şi l-au băga în portbagajul maşinii cu care, apoi, l-au dus la marginea oraşului. Luat la întrebări despre complici şi banii furaţi, Hanyecz a refuzat să vorbească, motiv pentru care l-au pus să se dezbrace. Omul a scăpat luând-o la fugă pe câmp, în chiloţi şi în picioarele goale.
Proxenetul i-a reclamat pe atacatori, iar cazul a ajuns în ancheta procurorilor de la Parchetul Bihor, care, pe 4 februarie 2019 au început urmărirea penală împotriva poliţistului şi a complicilor, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, Laza fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
La solicitarea Bihoreanul, prim-procurorul Alin Leucea a transmis o informare conform căreia dosarul este încă în instrumentare, iar ancheta, ”aproape finalizată”.
Aştept să se termine cercetările. De doi ani aştept. Până atunci, nu am ce să spun. Eu nu ştiu să fi fost audiat altcineva în afară de mine.
Polițistul Marius Laza:
Marius Laza, dat afară, apoi reprimit în Poliție
Împotriva poliţistului a fost declanșată și o cercetare disciplinară. Pentru că a venit la serviciu duhnind a alcool, şefii l-au pus să sufle în etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,54 la mie în aerul expirat.
Băgat în cercetare disciplinară pe 31 ianuarie 2019, Laza a fost destituit printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Bihor, justificată de faptul că subordonatul nu era la prima abatere, adunând alte trei sancţiuni disciplinare.
Agentul a contestat sancţiunea în instanţă, invocând că a băut în timpul liber, că întârziat doar 40 de minute şi că nu a periclitat activitatea instituţiei. Atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel i-au dat dreptate, judecătorii dispunând printr-un verdict definitiv pronunţat anul acesta pe 27 iulie anularea sancţiunii destituirii şi aplicarea alteia, mai blânde, anume cea a diminuării salariului cu 20% pe o perioadă de 3 luni.
Cel puţin până când procurorii şi apoi judecătorii vor da un verdict definitiv în dosarul în care este acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal Marius Laza rămâne în Poliţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro