Viaţa lui Vasile Ariton pare desprinsă din romane. În urmă cu 33 de ani, bărbatul a suferit prima intervenţie pe cord deschis, operaţie care i-a salvat viaţa, dar l-a lăsat cu un handicap. Avea în jur de 20 de ani când a trebuit să-şi păcălească profesorii ca să-l accepte la şcoala profesională, să înveţe o meserie.
Deşi ar fi putut să stea pe banii statului, cu ajutor pentru persoane cu handicap, braşoveanul a insistat să muncească ca lăcătuş, iar mai apoi ca frezor, acumulând 32 de ani de vechime în câmpul muncii. A doua lovitură pe care viaţa i-a trântit-o fără milă a fost divorţul, în urmă cu 10 ani. Soţia l-a lăsat fără fiica sa şi fără locuinţa conjugală.
De atunci, locuieşte din mila vecinilor, într-un beci întunecat al blocului său. „Eu am fost locatar în blocul ăsta. Oamenii m-au primit practic din milă, când am fost evacuat din apartamentul meu. M-a dat afară pur şi simplu, a venit cu executorul judecătoresc, după trei ani de judecată”, îşi aminteşte Vasile Ariton.

Licenţiat la 50 de ani

Optimist din fire, Vasile nu a dat în patima băuturii sau a altor vicii în care se îngroapă oamenii rămaşi în situaţia lui. Omul a învăţat din proprie iniţiativă ce înseamnă reconversia profesională – mai exact cum să ajungi de la strung, la mapă şi pix. În 2004 a finalizat un curs de inspector Resurse Umane, iar în acelaşi an dat la facultate. În 2007, la vârsta de 50 de ani, a devenit psiholog licenţiat. „Vreau să mă fac psiholog, dar n-am posibilităţi. Mi-am dat licenţa în Psiholgie şi acum vreau să fac un masterat. Anul ăsta l-am ratat din cauza unei probleme de sănătate”, ne-a spus psihologul.
A făcut voluntariat
De atunci, Vasile încearcă să pună în practică ceea ce l-au învăţat profesorii în facultate. Nimeni nu a dorit să-l angajeze, însă bărbatul s-a mulţumit să acumuleze experienţă făcând voluntariat în cabinetele de psihologie. „Eu nu am cerut mila statului niciodată!”. Deşi e printre primii pe listele primăriei pentru obţinerea unei case sociale, bărbatul nu-şi mai face speranţe. Şi-ar dori un cabinet al lui sau să lucreze, pentru că aceasta este singura cale prin care poate să obţină un credit bancar şi să-şi cumpere o casă.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News