Asociația Free, alături de jurnalistul Dragoș Pătraru, a lansat o campanie de conștientizare a mediului în care sunt crescuți cei mai mulți pui în fermele din România. „Sunt pui cu picioare dislocate, cu răni foarte mari pe piept, tocmai pentru că iau foarte mult în greutate într-un timp foarte scurt și nu se pot ridica și nu pot merge corespunzător”, spune Ioniță.

„Dacă nu sunt uciși în 30 de zile, șansele sunt foarte mari ca ei să moară de infarct în 60 de zile”

Potrivit unui studiu, creșterea atât de rapidă a puilor broiler este echivalentul unui bebeluș care după două luni ar avea 300 kg. Acest fapt este ilustrat metaforic și în videoclipul campaniei. 

Imaginea prezentată în campanie nu este cunoscută de mulți oameni din România, spune Ioniță, iar ei consideră că „puiul obișnuit vine dintr-un mediu mult mai plăcut și că trăiește mult mai mult înainte să ajungă pe farfuriile oamenilor”. 

Viața puilor broiler este scurtă și dacă nu sunt sacrificați: „Dacă nu sunt uciși în 30 de zile, șansele sunt foarte mari ca ei să moară de infarct în 60 de zile”.  

20 de pui pe metru pătrat în fermele din România

Free a lansat și un Raport de Responsabilitate în ceea ce privește creșterea puilor. Raportul arată că rasele cu creștere mai rapidă necesită de 3 până la 5 ori mai multe antibiotice decât rasele cu creștere mai lentă, potrivit Alianței pentru salvarea antibioticelor

Unul dintre principalele motive pentru care puii crescuți în fermele din România au o mortalitate crescută este numărul foarte mare de animale în ferme, aproximativ 20 de pui pe metru pătrat când ajung la două kg, arată asociația Free.

Deși imaginile filmate pentru campanie surprind puii dintr-o fermă din România, asociația nu menționează care este ferma, deoarece spune că „numele fermei public n-ar ajuta cu absolut nimic. Nu e problema fermei, pentru că, din păcate, orice fermier, în momentul ăsta, în România, care alege să facă un pic mai bine pentru pui, pierde în fața celorlalți concurenți și firma scade în venituri și poate chiar ajunge la faliment. Semnalul de alarmă pe care vrem să-l tragem este asupra celor din HoReCa”.

E o situație generalizată, spune reprezentantul ONG-ului.

Cum pot avea puii o viață mai bună

Fermele românești respectă toate legile, conform Free: „N-am găsit nereguli legale, am găsit nereguli morale”.

Atât în România, cât și la nivel mondial, mai multe companii s-au angajat în Raportul de Responsabilitate, adică din 2026, că nu vor mai vinde sau folosi deloc carne de pui provenită de la puii crescuți rapid. Printre acestea se numără Selgros, Ikea, Subway, Danone, Dr. Oetker, Bonduelle sau Pizza Hut. 

Daniel Ioniță spune că puii sunt printre cele mai exploatate ființe, iar o îmbunătățire mai bună a traiului pentru ei înseamnă densitate scăzută, lumină adecvată și acces la aer liber.

Deși industria HoReCa este principala responsabilă de limitarea puilor crescuți în mod accelerat, și oamenii pot produce o schimbare, prin evitarea consumului de carne de pui, în principal al puiului din rase cu creștere rapidă sau semnarea petițiilor prin care se cere companiilor să adopte Criteriile Angajamentului European pentru Pui.

Furnizorii de carne de pui din România care au pui crescuți lent sunt Ograda Verde, Fermele Moraru, Familia Safir, Edenia sau Agricola, potrivit Raportului de Sustenabilitate. 

foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News