Autoritățile române și-au îndreptat atenția asupra platformei TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, acuzând-o că i-ar fi oferit „expunere masivă și tratament preferențial” lui Călin Georgescu, un candidat naționalist anterior puțin cunoscut. Un raport realizat de Reset Tech și Check First sugerează însă că ar putea fi vorba despre un efort mai amplu de influențare a rezultatelor alegerilor, scrie sursa citată, preluată de news.ro.
„În timp ce rolul TikTok în amplificarea dezinformării în timpul campaniei electorale din România a fost în centrul atenţiei, noi dovezi arată că platformele Meta Facebook şi Instagram au fost utilizate pentru a răspândi mesaje politice agresive, afirmaţii neverificate şi relatări polarizante”, au scris autorii raportului.
O campanie secretă, desfășurată prin 25 de pagini aparent independente de Facebook, a utilizat infrastructură comună pentru găzduire, publicitate și e-mail, sugerând un efort organizat de influențare a alegerilor, conform unui raport Reset Tech și Check First. Rețeaua a promovat postări politice pe Facebook și Instagram, investind până la 264.909 euro în publicitate, însă autorii din spatele acesteia rămân necunoscuți.
Raportul relevă că anunțurile promovate în campania secretă îl prezentau pe Călin Georgescu drept un „președinte patriot” care luptă împotriva establishmentului, deși el susține că nu a cheltuit nimic pentru campanie. În contrast, Elena Lasconi, lidera Uniunii Salvați România, era descrisă ca un „diavol” și o marionetă a Occidentului, iar președintele Klaus Iohannis era etichetat drept „dictator” pentru presupusul sprijin oferit lui Lasconi. Unele postări exprimau sprijin și pentru George Simion, liderul partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor.
Meta a refuzat să comenteze conţinutul raportului, dar a susținut ce a spus Nick Clegg, preşedintele pentru afaceri globale, anume: „Nu vedem nicio dovadă a unor incidente majore pe platformele noastre din România”.
În urma primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, victoria controversată a lui Călin Georgescu, un candidat prorus și utilizator activ de TikTok, a declanșat o examinare intensă a rolului rețelelor sociale.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat votul, acuzând ingerințe externe. Decizia s-a bazat pe documente declasificate ale serviciilor de informații, care indicau că a fost o campanie a lui Călin Georgescu susținută de Rusia. Moscova a respins însă acuzațiile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro