Avocatul său, Roman Petrov, a declarat: „Un bărbat a venit în Rusia să locuiască aici și a vrut să fie de folos, a vrut să ajute. Ei [Ministerul Apărării] au sarcinile lor, trebuie să vorbim despre circumstanțele faptice obiective ale cazului, dar instanța de fond nu le-a apreciat”.

Detalii despre caz sunt disponibile pe site-ul instanței, iar procesul a avut loc cu ușile închise. Petrov a menționat că Hoffgaard, care mers în Rusia în vara anului 2023 pentru că-l simpatiza pe Vladimir Putin și era nemulțumit de valorile europene și de „deteriorarea climatului politic”.

Hoffgaard a primit inițial un permis de ședere, dar procesul de reînnoire a fost amânat. În speranța obținerii cetățeniei ruse, a semnat contractul cu Ministerul Apărării, crezând că își va putea alege funcția în cadrul instituției. El voia să devină polițist de frontieră în Siberia.

Danezul, într-o imagine pusă la dispoziție de avocatul său și în care susține că se află în Ucraina

Până în ianuarie 2024, permisul de ședere a fost prelungit, dar Hoffgaard era deja în război, în Ucraina, servind lângă Lugansk într-o unitate care lansează drone. A afirmat că colegii săi l-au forțat să bea vodcă și l-au acuzat că este spion pentru Statele Unite sau Danemarca. De asemenea, a fost agresat de colegii soldați nepalezi.

Hoffgaard a decis să conteste contractul în instanță. Prima i-a respins argumentele, dar a doua a fost de acord cu ele. Este posibil să urmeze un alt proces la Curtea Militară de Casație din Novosibirsk.

Hoffgaard, acum în vârstă de 33 de ani, s-a făcut cunoscut la 20 de ani ca rapper, sub numele Stanley Most, și și-a anunțat retragerea din lumea muzicală în 2018.

În ianuarie, când i-a fost reînnoit permisul de ședere, Putin a semnat un decret care permite străinilor ce au semnat contracte cu Ministerul Apărării să obțină cetățenia rusă. În august, Putin a semnat un alt decret care permite rezidenților din țările cu „orientări ideologice neoliberale distructive” să obțină permis de ședere în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News