Râul Yamuna este un afluent al fluviului sfânt Gange, care traversează mai multe state indiene. Spuma albă care a apărut pe mai multe porțiuni ale râului este un amestec provenit din canalizare și deșeuri industriale și conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot produce probleme respiratorii și dermatologice, potrivit specialiștilor.
Spuma toxică a apărut exact în perioada în care hindușii sărbătoresc Chhath Puja, un festival dedicat zeului soare, Lord Surya, astfel că mai mulți oameni au intrat în râu, printre valurile de spumă, pentru a se ruga și se scălda.
„Apa este extrem de murdară, dar nu avem multe opțiuni. Este un ritual să faci baie într-o apă, așa că am venit aici”, a declarat o femeie, citată de Reuters.
Presa din India scrie că 15 bărci au fost trimise în zonă de guvern pentru a îndepărta spuma poluantă însă specialiștii se tem că aceasta a provocat deja pagube importante.
„Râul din porțiunea Delhi este un râu mort din punct de vedere ecologic. Nu are pești sau păsări de apă dulce. Așa este de ani de zile”, a declarat Bhim Singh Rawat, de la South Asia Network on Dams, Rivers and People (SANDRP).
Râul Yamuna este afectat de poluare de zeci de ani, în apele lui fiind deversate substanțe chimice toxice și ape uzate netratate. Pe mai multe porțiuni, râul este plin de nămol, iar malurile sunt sufocate de deșeuri din plastic.
Potrivit sursei citate, cele mai ridicate niveluri ale poluării râului sunt înregistrate în jurul orașului Delhi, din cauza populației dense a capitalei și a nivelului ridicat de deșeuri. Datele guvernamentale arată că deși doar 2% din lungimea râului traversează Delhi, orașul contribuie cu aproximativ 76% din încărcătura poluantă a râului.
În același timp, Bhim Singh Rawat avertizează că poluarea râului are un impact asupra locuitorilor mai multor orașe din aval, precum Faridabad, Noida și Agra, în condițiile în care mulți oameni iau folosesc apa din râu pentru irigații, spălat și băut.
Un fenomen similar s-a produs și în anul 2017, atunci când o spumă asemănătoare a apărut pe lacul Varthur din orașul Bangalore din sudul Indiei.
Foto: EPA